Perinteisessä kirjajulkaisuteollisuudessa palkkiot, lisenssit ja tekijöiden oikeudet ovat edelleen alhaisemmat useissa kategorioissa. Useat blockchain-julkaisemiseen keskittyvät hankkeet ja organisaatiot pyrkivät muuttamaan tätä teollisuutta parempaan suuntaan. Tässä on joitain esimerkkejä nykyisistä haasteista ja ehdotetuista blockchain-julkaisuratkaisuista.

Perinteisen kirjajulkaisun lasku

Useiden vuosien ajan on käynyt jatkuvaa keskustelua siitä, tekisivätkö e-kirjat painettuja kirjoja vanhentuneina vai eivät. Vaikka teollisuuden ja kuluttajien keskittyminen tähän keskusteluun on tärkeää, vielä tärkeämpi näkökohta on kirjamyynnin yleinen lasku yleensä. Pelkästään kirjamyynnistä varakkaat päivät ovat, paitsi muutama valittu kirjailija, periaatteessa ohi. Asiantuntijoiden mukaan, kirjailijat ansaitsevat yleensä välillä 0,34 – 2,00 dollaria per kirja.

Jos kirjailija haluaa päästä esimerkiksi New York Timesin bestseller-listalle, se voi todella maksaa yli 200 000 dollaria järjestelmän huijaamiseksi. Tämä on yleisesti hyväksytty käytäntö, jonka ei pitäisi olla. Vaikka on mahdollista valita halvempia itsejulkaisuvaihtoehtoja esimerkiksi Amazonin kautta, lukijakunta ei todennäköisesti ole sama. Myös nykyisiä puitteita, joiden avulla voit tulla suosituimmaksi kirjailijaksi, on helppo manipuloida, kuten todistaa Brent Underwoodin kokeilu missä hän loi yhden sivun kirjan nimeltä “Panen jalkani alas”, jossa on vain kuva hänen jalastaan.

Sen sijaan, että hyväksyisi, että kirjajulkaisu on vain markkinointityökalu maksetuille puhekiertueille tai automatisoitavalle prosessille, joka voidaan huijata, blockchain voisi parantaa tekijöiden kykyä ansaita enemmän rahaa korkealaatuisten kirjojen suoramyynnistä.

ALLi – Foundation for Blockchain Publishing

Organisaatiot, kuten Riippumattomien kirjoittajien liitto (ALLi) ovat nousseet tukemaan kehittäjälähtöistä blockchain-julkaisuteollisuutta. ALLin tekemässä tutkimuksessa hahmotellaan, kuinka blockchain voisi muuttaa julkaisun tulevaisuuden maisemaa seuraamalla suoraan tekijöiden henkistä omaisuutta ja rahaoikeuksia sekä luomalla ja hajautettuja kaupankäyntialustoja..

Organisaation verkkosivuston mukaan ”Self-publishing 1.0 was desktop publishing. Itsekustannus 2.0 oli e-kirjoja ja verkkokauppoja. Self-publishing 3.0 on kestävä liiketoimintamalli tekijöille. “

ALLi

Po.et ja julkaisuoikeudet

Muutama blockchain-projekti pyrkii jo luomaan hajautettuja järjestelmiä kirjajulkaisulle. Runoilija on yksi tällainen foorumi. Sen avulla kirjoittajat voivat rekisteröidä sisältökohteita lohkoketjussa sekä tehdä metatietojen määrittelystä turvallisen, todennettavissa olevan ja muuttumattoman.

Alusta antaa myös sisällön omistajille mahdollisuuden luoda omia räätälöityjä lisenssejä sekä mahdollisuus siirtää lisenssien omistajuus milloin tahansa Po.etin kautta. Tämä on hyvin samanlainen malli kuin blockchain-pohjaiset patenttihakemusjärjestelmät, joista keskusteltiin edellisessä viestissä.

Todennäköisesti tämän projektin kirkkain osa on sen kyky integroitua vakiintuneisiin sisällönluontistandardeihin. Esimerkiksi WordPressiä käyttävät kirjoittajat voivat käyttää Po.et WordPress -laajennus rekisteröidä uudet kirjalliset teokset automaattisesti Po.et-lohkoketjuun muutamalla yksinkertaisella vaiheella. Jotta Po.et-tyyppiset projektit toimisivat, blockchain-julkaisuprojektien on keskityttävä integraatioon, mikä on välttämätöntä tosielämän käyttöönotolle.

runoilija

Publica ja Book ICO

Publica tarjoaa erityyppisen liiketoimintamallin kirjajulkaisijoille. Sen tavoitteena on luoda “kirja ICO”. Kirjoittajille Publicaa voidaan käyttää eräänlaisena joukkorahoitustapahtumana, joten ei tarvitse luottaa perinteisiin kustantajiin ennakoiden saavuttamiseksi.

Lukijoilla on mahdollisuus ostaa kirja-rahakkeita, mikä antaa heille mahdollisuuden rahoittaa projektia ennen sen aloittamista ja pystyä lunastamaan tunnusmerkkejä kirjan kopiosta sen julkaisemisen jälkeen. Kirjoittajat voivat helposti luoda omat älykkäät sopimuksensa Publica-lohkoketjussa tarvitsematta teknistä tietoa.

On mielenkiintoista nähdä, miten tämä merkkitalous toimii. Joukkorahoitusmallit Kickstarterin kaltaisilla sivustoilla ovat osoittautuneet menestyviksi erityisesti teknologiatuotteiden kehittämisen kannalta. Publica on projekti, joka voisi käyttää tätä konseptia ja yhdistää sen blockchain-tekniikkaan muuttamaan perusteellisesti tapaa, jolla kirjoittajat edistävät työtä. Se ehdottaa ratkaisua, joka antaa tekijöille mahdollisuuden arvioida yleisen kiinnostuksen määrää uusille kirjaideoille ja kannustaa uuden tyyppisen kirjojen jakelumallin kehittämiseen syrjäyttäen perinteiset kustantamoyritykset.

publica

Parempien sisällönjakelujärjestelmien luominen

Blockchain-julkaisu voi viime kädessä auttaa estämään useita asioita, kuten piratismi, tekijänoikeusrikkomukset ja avoimuuden puute rojaltimaksuissa. Edellä mainittujen alustojen tavoitteena on luoda parempi tulevaisuus tekijöille blockchain-tekniikan avulla. On kuitenkin tärkeää ymmärtää tarve herättää myös lukijoiden kiinnostus.

On mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö blockchain-pohjaiset sisällönluontialustat saamaan lukijat muuttamaan käsitystään siitä, mikä tekee kirjasta ostamisen arvoisen. Esimerkiksi, onko kirja merkittävä New York Timesin bestselleriksi, jotta potentiaaliset lukijat saisivat huomion? Jos näin on, blockchain-projektit eivät lopulta pysty tuottamaan enemmän tuloja suoraan kirjakaupan kautta. Blockchain-hankkeilla on kuitenkin potentiaalinen vaikutus kapealla olevan aiheen nykyisillä itsekustannusmarkkinoilla.

Vakiintuneilla itsejulkaisualustoilla, kuten Amazonilla, on nyt tiukat säännöt, jotka määrittävät rojaltimaksut. Maksut eivät myöskään ole niin tuottoisia, koska ne tarjoavat vaihtelevia palkkioita useiden tekijöiden perusteella, kuten maantieteellinen sijainti, riippumatta siitä, onko kirja julkaistu muilla alustoilla, tai jopa e-kirjan tiedostokoko. Lopussa, kirjoittajien palkkiot ovat vain 35-70%.

Johtopäätös

Blockchain-pohjainen sisällönjakelualusta merkitsisi suurempaa varmuutta tekijöille, jotka etsivät luotettavia rojaltimaksuja. Kirjoittajat voivat asettaa yhden maailmanlaajuisen hinnan paljon helpommin sen sijaan, että heidän tarvitsisi huolehtia erilaisista hinnoista, jotka perustuvat ostajan kansakuntaan. Lisäksi kirjoittajat pystyisivät saamaan enemmän läpinäkyvyyttä blockchain-pohjaisten lisensointien ja oikeuksien älykkäiden sopimusten kautta.

Vielä ei ole määritetty, määrittääkö tiedostokoko e-kirjojen hinnoittelun estoketjussa, mutta on hyvin mahdollista, että hajautettu tiedostotallennus voi tehdä blockchain-pohjaisten julkaisualustojen ylläpidosta paljon halvempaa kuin keskitetyt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me