Oletko koskaan ajatellut, kuinka blockchain voisi vaikuttaa timanttiteollisuuteen? Luultavasti ei, eikö? Mutta nyt blockchain-tekniikka voi parantaa timanttien seurantaa kaivoksesta korukauppaan.

Mutta timanteilla on ongelma. Kuten minkä tahansa suositun teollisuuden kohdalla, timanttimarkkinat eivät ole aivan puhtaita. Joitakin timantteja, joita kutsutaan konfliktitimanteiksi, käydään laitonta kauppaa ulkomaisten sotien rahoittamiseksi. Et ehkä tiedä tätä timanttien suuren kysynnän takia. Melkein 50 prosenttia timanttien kysynnästä tulee Yhdysvalloista – eikä se ole yllätys. Loppujen lopuksi se on sitoutumisen ja häät -helmi. Ja kestävyytensä vuoksi timantti on ihanteellinen teolliseen käyttöön.

Timanttien kaivostoiminta voi kuitenkin olla väkivaltainen asia. Vuoden 2006 osuma Blood Diamond, pääosissa Leonardo DiCaprio, esitteli Afrikan timanttikaivoksiin liittyvät travestiat maailman näyttämölle.

Timanttialan sidosryhmät haluavat perustellusti lopettaa konfliktitimanttien kaupan, ja lohkoketju saattaa olla ratkaisu.

Mikä on ristiriitainen timantti?

Niille, jotka eivät tiedä, konfliktitimantti on leikkaamaton timantti, joka louhitaan aseellisella konfliktialueella. Timantilla käydään sitten kauppaa, ja varat käytetään taistelujen rahoittamiseen. Nämä veritimantit liittyvät yleensä konflikteihin Keski- ja Länsi-Afrikassa.

CNN: n mukaan noin 4 prosenttia maailman timanttipopulaatiosta tuli Sierra Leonesta sen sisällissodan aikana (1991-2002). Ja se on vain yhdestä maasta! CBS: n artikkelissa asiantuntijat ehdottivat veritimanttien muodostavan 15 prosenttia timanttikaupan.

Näistä tilastoista huolimatta on olemassa toimenpiteitä, jotka yrittävät tukahduttaa laitonta teollisuutta. Päätoimija on Kimberley-prosessi. Tämä sertifiointijärjestelmä yhdistää paikallishallinnon ja kansainväliset järjestöt ongelman ratkaisemiseksi. Heidän ratkaisunsa: Varmista, että jokaisella näiden alueiden timanttilähetyksellä on sertifikaatti.

Toimiiko se?

Kimberly-prosessi sanoo tekevänsä ja väittää, että onnistumisaste on 99,8 prosenttia.

Mutta niin monen välittäjän ja niin monen askeleen välillä timanttien louhinnan ja myynnin välillä petos on edelleen erittäin todennäköistä. Monet uskovat, että prosessi voisi olla tehokkaampi, mukaan lukien timanttijätti De Beers.

Timantti Blockchain


De Beers Group, joka omistaa yli 30 prosenttia timanttimarkkinoista, on äskettäin ilmoittanut aikomuksestaan jatkaa blockchain-tekniikkaa. Oikein. Yksi alan johtajista haluaa käyttää lohkoketjua konfliktitimanttien hillitsemiseksi.

Sen perusteella, mitä tiesimme blockchainista, sen pitäisi toimia. Timanttien luettelointi lohkoketjuun luo läpinäkyvyyttä. Vain harvoilla valituilla on pääsy kirjanpitoon sen varmistamiseksi, että jokainen prosessin henkilö tekee työnsä oikein. Sinun ei enää tarvitse luottaa hallituksiin, kaivoksiin, lähetysryhmään. Jos timantti on sertifioitu blockchainissa, se on laillista.

De Beers aikoo seurata timantteja alkuperäisestä louhinnasta lopulliseen myyntiin. Tällä tavoin voit jäljittää timantin kaikki liikkeet digitaalisessa kirjanpidossa.

Heidän blockchain-hankkeensa, Tracr, julkaistiin tammikuussa 2018. De Beersin perustamisesta huolimatta yritys korostaa, että sillä ei ole pääsyä tietoihin, ellei tietojen omistaja jaa niitä. Kimberly-prosessin avulla he ovat investoineet timanttitoimistojen, tuottajien, tiehöylien, jälleenmyyjien ja muiden sidosryhmien kanssa projektin toteuttamiseksi.

Diamond Blockchain: Kuvakaappaus Tracr-verkkosivustolta, jossa luetellaan toimitusketjun ongelmat

Kuvakaappaus Tracrin kotisivulta. Konfliktitimanttien kauppa hyödyntää näitä toimitusketjun haavoittuvuuksia.

Mutta he eivät ole ainoat, jotka käyttävät lohkoketjua konfliktitimanttien tappamiseen.

Vuonna 2015 Everledgeriä käytettiin timanttien turvalliseen jäljittämiseen. Se palasi vuonna 2017 uudella Diamond Time-Lapse -suunnitelmalla (DDLP). Tämä uusi aloite seuraa koko prosessia reaaliajassa kaivoksesta sertifiointiin.

Mutta Everledger ei myöskään ole täysin etuyhteydessä De Beersiin. Tämän tekniikan on rakentanut Dharmanandan Diamonds, DDPL: n luottamus ja De Beersin tähtäimen haltija. Toisin sanoen, Everledgerin luojat ovat De Beersin valtuuttamia raakatimanttien ostajia.

Onko De Beers ratkaisu?

IBM liittyi timanttiseurantakauppaan huhtikuussa 2018 yhteistyössä useiden koruyritysten kanssa, eivätkä he olleet yksin. Itse asiassa kanadalainen kansalaisjärjestö, Impact, jätti Kimberly-prosessin vetoamalla De Beersin ratkaisuun, joka ei ollut tyydyttävä.

Jos tämä on totta, timanttiteollisuudessa voisi olla enemmän tilaa blockchain-tekniikan kehittämiselle.

Yhteenveto

Konfliktitimanttien sanominen on aliarviointia. Näiden laittomasti käyneiden jalokivien varat rahoittavat väkivaltaa ja kauhua. Blockchain tarjoaa upean ratkaisun.

Toistaiseksi olemme nähneet alan johtajien hyväksyvän uuden tekniikan avosylin, mutta tekniikalla on vielä tilaa kasvaa, ja prosessi voi edelleen kehittyä.

Mutta yksi asia on varma: Nämä aloitteet saavat meidät miettimään, miten voimme estää veritimanttien kaupan ja tasoittaa tietä rauhaan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me