Suurimmalle osalle salauksen harrastajista tietämätön, yksi hiljattain toteutetun Lightning Networkin mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on yksi vähiten keskustelluista: kyky rakentaa hajautettuja sovelluksia (tunnetaan nimellä Lightning Network Apps tai LAppps) Salamaverkon mainnet.

Mutta Bitcoin ei ole täydellinen & ei ole älykkäitä sopimuksia?

Ei väliä. Lightning-verkon kautta toteutettujen loistavien ketjun ulkopuolisten toteutusten ansiosta on saapunut päivä, jolloin Bitcoin-lohkoketju tukee “hajautettuja sovelluksia”. Tämä johtuu lähinnä LN: n kautta tapahtuvasta moniallekirjoitusten, ketjun ulkopuolisten tapahtumien luontaisesta infrastruktuurista maksukanavat.

Maksukanava on kaksisuuntainen, ketjun ulkopuolinen yhteys täsmälleen kahden solmun (käyttäjät / osapuolet) välillä, joka mahdollistaa salamannopeat (siis nimen) liiketoimet. Kun molemmat solmut tai käyttäjät sulkevat kanavan, lopullinen saldo louhitaan & kaikki, mitä Bitcoin-lohkoketjuun lisätään, on yksi tapahtuma kahdella allekirjoituksella.

Yhdellä solmulla voi kuitenkin olla useita näistä kaksisuuntaisista kanavia avoinna milloin tahansa. Lisäksi logiikka voidaan ottaa käyttöön alkuun yhden solmun, jolloin mainittu solmu tunnetaan maksukanavan isännöimiseksi automaattisen palvelun tai pelityypin luomiseksi. Alla oleva kuva näyttää kaikki LN-solmut torstaina 13. syyskuuta kello 17.08:

salaman verkon solmut

Kaikki aktiiviset salamaverkkosolmut: https://explorer.acinq.co

LApps-yleiskatsaus

Se, että Lightning Network -sovellukset (“LApps”) ovat nyt saatavilla Bitcoin-lohkoketjussa, käsittelevät kahta huomattavaa yleistä keskustelupistettä. Ensinnäkin, ei ole mikään pieni salaisuus, että “hajautettujen sovellusten” puute Bitcoin-ekosysteemissä on yksi ellei kovin kritiikki Bitcoinia vastaan.

Itse asiassa monissa tapauksissa se on yksi syy Ethereum, Lisk, Cardano & ensinnäkin on olemassa lukuisia blockchain-alustoja: luoda & tarjota blockchain-pohjainen älykäs sopimus & hajautettu sovellusympäristö. Yhtäkkiä Bitcoin on hiljaa, mutta kirjaimellisesti sulkemassa yhden suurimman oletetun kilpailuedun.

Mitä tämä tarkoittaa Bitcoinille? Massiivinen saapuva adoptio useilla rintamilla: tulevat blockchain-kehittäjät, nykyiset Bitcoin-hodlerit & mahdollisesti muut platform blockchain-veteraanit. Ei kovin kaukaisessa tulevaisuudessa on epätodennäköistä, mutta nyt mahdollisesti skenaariota, että suurin osa nykyisistä & älykkäät sopimusinsinöörit hylkäävät nykyisen valitsemansa lohkoketjun kaikesta järkevimmäksi. Vain aika näyttää; toistaiseksi mikään havaittavissa oleva kehitysyhteisö ei ole siirtynyt puolelle.

Lisäksi LAppsin toinen suuri etu on, että koska ne on rakennettu salamaverkkoon, ne on luonnostaan ​​rakennettu mikrotapahtumille. Mikrotransaktiot alentavat merkittävästi pääsyn estettä; mikä vahvistaa jälleen käsitystä siitä, että LAppsissa tulee olemaan merkittävä käyttäjien virta & kehittäjät lähitulevaisuudessa.

Bitcoin-maailman nykyiset loppukäyttäjien käyttötapaukset ovat hyvin rajoittuneet taloudelliseen toimintaan; lompakoiden rahoitus / hallinta & vaihdot. Paitsi että LN laajentaa tätä lajiketta, se pakkaa kaksinkertaisen lyönnin keskittymällä siihen edullinen kokemukset.

Todellinen sopeutumiskysymys johtuu viime kädessä tavalliseen tapaan todellisesta tekniikan tuotoksesta: kuinka monta LAppsia on tuotannossa?

LApps-hakemisto

LApps ovat hyvin alkuvaiheessa. Epävirallinen lanseeraus vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tänä vuonna, kun Blockstream otti käyttöön mikromaksujen käsittelyliittymän, Salaman lataus Lightstream-verkolle, joka käyttää Blockstream-verkkoja c-salama toteutus. Käyttämällä REST-sovellusliittymää, johon pääsee JavaScript ja PHP kirjastot, Lightning Charge helpottaa verkkokehittäjien hyväksymistä Lightning-maksuja sisällöstään, tavaroistaan ​​ja palveluistaan. Salaman latauksen lisäksi LN: n Scala-toteutus myös tukee LAappsia (lisätietoja tästä myöhemmin).

Suhteellisen viimeaikaisesta alkuperästä huolimatta valtava määrä LApps-ohjelmia on jo julkisesti otettu käyttöön; kaikki julkaistut LApps löytyvät virallisesta Salama-sovellushakemisto. Blockstream, Bitcoin-konsultointikäyttäjä, jolla on huomattava määrä Bitcoin Core -kehittäjiä, tuli melko julkisesti LAppsin tueksi. Maaliskuun loppupuolella Blockstream järjesti “Week of LApps” -tapahtuman, joka oli omistettu yksinomaan kehitykselle & LAppsin käyttöönotto. Pelkästään tämä ajoittainen kehitystapahtuma johti seitsemän LApps: n käyttöönottoon – joista joitain käsitellään alla. Laadukas, alkeellinen julkisten LApps-luokittelu sekä muutama linkitetty demo-yhteenveto voidaan nähdä alla:

Myyntipiste & Toimittajan sovellukset

Bitcoin-maksujen hyväksyminen ei ole järkevää verkkokaupan alustoille tai mukautetuille verkkosovelluksille – kuitenkin korkeat palkkiot & arvaamattomat vahvistusjaksot, jotka aikaisemmin tekivät Bitcoinin hyväksymisen parhaimmillaan evankelisen liiketoiminnan päätöksen. Kun LApps hyödyntää salamaverkkoa, yhtäkkiä kaksi suurinta vastustusta Bitcoinin käyttöönottoa vastaan ​​verkkoliiketoiminnasta haihtuu. Tästä seuraa siis tämä myyntipiste & toimittajasovellukset ovat nousseet keskipisteeseen, kun LApps alkaa levittää:

  • Nanopos – Yksinkertainen myyntipistejärjestelmä kiinteähintaisille tavaroille
  • WooCommerce Lightning Gateway – Kattava sähköisen kaupankäynnin sovellus, joka integroituu osakehallinnan ja tilausten seurantajärjestelmiin

NanoPos

NanoPos

Sisällöntuottajan sovellukset

Yleinen käyttötapa lisäketjuille & täydentävät tunnukset ovat julkaiseminen, hallinta, & alkuperäisen digitaalisen sisällön lisensointi. Kuinka monta dappia kuuluu tähän luokkaan? Lohkoketjua / tunnusta ei tarvitse etsiä liian pitkälle blogiviestien julkaiseminen, seurata musiikin metatietoja, tai kuvituskuvien hallinta. Teoreettisesti, minkä tahansa, alkuperäisellä sisältövälineellä on todennäköisesti käynnistetty (tai epäonnistunut) hajautettu sovellus. LApps avaa epäilemättä melkein vapaat, kitkattomat maksut kaikkien suurimmalla kryptovaluutalla – mutta ilman digitaalisen tokenisaation vakiolomaketta, onko LAppsia luovalle sisällölle samanlainen korjaamaton omaisuuden seuranta?

Alla on muutama esimerkki mainnet-salamaverkon päälle rakennettuista sisällöntuotantosovelluksista:

Kokeelliset ja virkistävät sovellukset

Tämä kolmas LApps-luokka edustaa kokeellisia LApps-sovelluksia, jotka ovat pääasiassa esimerkkejä olemassa olevista tekniikoista, joissa salamamaksut ovat käytössä. Muistakaamme, että Lightning Network ei välttämättä mahdollista hajauttamista yhtä paljon kuin kitkattomia Bitcoin-maksuja – mikä varmasti avaa valtavan määrän käyttötapauksia, joita on aiemmin ollut taloudellisesti mahdotonta testata.

  • Salama Jukebox – Hauska demo, joka kuvittelee klassisen tekniikan uudelleen Lightning Networkille
  • Nanotip – Yksinkertainen kärkipurkki, joka on rakennettu uudelleen Lightning Network -laskujen laatimiseksi

Kuten yllä nähtiin, kourallinen minimaalisesti elinkelpoisia LApps: iä on nyt reaaliajassa useissa käyttötapauksissa. Vaikka LApp-ekosysteemi on nyt julkisesti käytössä, se on tosin vielä lapsenkengissä – tämä ei poista salamaverkon eli Bitcoinin poikkeuksellista harppausta. Muut blockchain-alustat ovat voittaneet Bitcoinin lyöntiin (etenkin Ethereumin ERC20-ekosysteemi), on todennäköistä, että kehittäjät näkevät rakentavan suosittujen dappien copy-cat LApps – ehkä vastaavanlaiset CryptoKitties? Tai ennustemarkkinat kilpailemaan Augurin kanssa?

Edellä mainittujen esimerkkien saavuttamiseksi tarvitaan paljon työtä. Toistaiseksi ei ole ketjun ulkopuolista LN-ratkaisua standardien, kuten ERC20 tai NEO5, tokenointiin. Ilman digitoimalla resursseja tokenien avulla (unohda ICO: t), voivatko LApps todella kilpailla hajautettujen sovellusten kanssa?

Tällä hetkellä kaksi monista LN-toteutuksista näkee suurimman osan LApp-toiminnasta. Ensimmäinen, Tuulihattu, joka on Scala-toteutus rakennuttamasta salamaverkosta ACINQ. Eclair isännöi neljä LApps-ohjelmaa, mukaan lukien lippulaiva Eclair -työpöytäsovellus. Toiseksi on suosittu LN-toteutus C-Lightning, joka, kuten nimestä voi päätellä, on C-toteutus. C-Lightning LApps on rakennettu Lightning-verkon C-toteutukseen, ja ne kuuluvat Elements-projekti.

Yhteenveto

Kuten mistä tahansa voi nähdä tutkimusmatkailija, salamaverkko ei ole enää ole teoreettisessa tai edes alfa-vaiheessa – tämä on onnistunut, eksponentiaalisesti kasvava ketjun ulkopuolinen Bitcoin-ratkaisu. Valitettavasti Lightning-ekosysteemissä ei ole työkalua, joka seuraisi erityisesti LApp-solmujen käyttöönottoa Lightning Network -mainnetissa; mutta olen varma, että joku pyrkii siihen, kun lopetan tämän artikkelin, LN-ekosysteemi on loppujen lopuksi kehittymässä salama nopeudet.

Eräs kollegani esitti kysymyksen “miksi rakentaa Solidityllä Ethereum-virtuaalikoneelle, kun taas tavallinen verkkopino, jossa Ubuntu isännöi Lightning Network LApp -solmua, voi tarjota kilpailevan, ehkä jopa paremman, loppukäyttäjäkokemuksen?” Vaikka pysyn neutraalina LAppsissa & dappit kilpailevat suoraan, kunnes / jos LN-ekosysteemi muodostaa omaisuuden merkitsemisen, kyseisen lainauksen jälkipuoliskolla korostetaan mitä kehittäjien tulisi pitää mielessä molempien ekosysteemien kypsyessä.

Aikainen & myöhäinen enemmistö hajautetuista sovellusten käyttöönottajista ei välitä, ovatko heidän liiketoimintansa ketjun ulkopuolisia, ketjujen ulkopuolisia, monisäikeisinä vahvistettuja, Musk1024: llä hajautettuja tai jotain muuta – he haluavat yksinkertaisesti sujuvamman UX-kokemuksen käyttöön otaksutun tämän oletetun blockchain-asian kanssa kitkaton, maaginen digitaalinen raha.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me