Voiko Bitcoin koskaan korvata fiatin? Tämä kysymys on kiertänyt muutaman kuin vain muutaman online-foorumin, joka liittyy lähinnä krypto-valuuttoihin. Keskustelu on todellista, ja vastustajat ovat usein ohjelmoijia verrattuna nojatuolitaloustieteilijöihin.

Fiat tai hallituksen tukema valuutta on ollut piirre kaupunkivaltioissa, valtakunnissa ja maissa jo yli tuhannen vuoden ajan. Taistelu on todella eeppinen näyttely perustamisen ja tekniikan hellittämättömän kehityksen välillä.

Kattava analyysi kummankin eduista ja haitoista vie todennäköisesti viikkoja kirjoittamiseen. Katsotaanpa sen sijaan muutama perustavanlaatuinen ero näiden kahden järjestelmän välillä ja katsotaan, erottuvatko johtopäätökset.

Inflaatiomalli

Suurin osa fiat-pohjaisista järjestelmistä on nykyään rakennettu potentiaalisesti äärettömän rahan tarjonnan takaosaan. Nykyaikaiset pankit käyttävät järjestelmää, joka tunnetaan nimellä osarahapankki. Tässä järjestelmässä pankit voivat lainata todellisia asiakastalletuksia muille asiakkaille tietylle tasolle. Loput on pidettävä pankissa varauksina siltä varalta, että tallettaja haluaa nostaa käteensä. Varantovelvollisuus Yhdysvalloissa on tyypillisesti ollut 10 prosenttia. Valaistaan ​​tätä ajatusta yksinkertaisella esimerkillä.

Alusta alkaen Joella on 100 000 dollaria, jota hän ei halua pitää patjansa alla, joten hän tallettaa sen pankkiin. Pankki lainaa tästä 90 000 dollaria Timille, joka käyttää sitä Marian pienyrityksen ostamiseen. Mary tallettaa tämän myös pankkiin turvallista säilyttämistä varten. Pankilla on nyt 190 000 dollaria talletuksia. Pankki voi nyt lainata 90 prosenttia Marian 90 000 dollarin talletuksesta ja prosessi jatkuu.

Murtovarainen pankkitoiminta toimii alun perin hyvin talouden käynnistämisessä tarjoamalla enemmän lainoja kuin muuten voisi tarjota. Se aiheuttaa kuitenkin pari ongelmaa. Jos asiakkaat menettävät luottamuksen pankkijärjestelmään, liian monet saattavat yrittää nostaa käteistään samanaikaisesti, mikä johtaa pankkiin. Sitten on helppo rahapolitiikka. Jos liian monta asiakasta laiminlyö lainansa, on mahdollista luoda vakava velkakriisi, samankaltainen kuin tapahtui vuoden 2008 finanssikriisissä.

Yhdysvaltain velkakello

Yhdysvallat lähestyy nopeasti kohtaa, jossa edes velan korkoa ei voida maksaa.

Deflaatiomalli

21 miljoonaa kolikkoa. Yläkorkki sijoittaa Bitcoinin harvinaisen valuutan luetteloon kullan kanssa. Tällaisessa mallissa ei ole sisäänrakennettua mekanismia velan luomiseksi tai valuutan tarjonnan lisäämiseksi. Siksi fiat-salauksen vaihtokurssi on niin korkea. Varallisuuden perussääntö on tämä: mitä vähemmän ihmiset haluavat, sitä enemmän he ovat valmiita maksamaan siitä.

Se voi olla hyvä sijoitusnäkökulmasta, mutta voiko deflaatiovaluutta, kuten Bitcoin, toimia toimivana vaihtovälineenä? Johtava kryptovaluutanvaihto Bitmex punnitsi äskettäin keskustelua ja sanoi mielenkiintoisia asioita. Huolimatta siitä, että ne ylistivät sen deflaatioominaisuuksia raportti, se jatkoi:

“Bitcoin saattaa tyydyttää hyödyllisen kapealla olevan sekä sensuuriresistenttien että digitaalisten maksujen tekeminen, mutta siitä ei todennäköisesti tule talouden päävaluuttaa.”

Bitmex huomauttaa, että deflaatiota vastustavat usein palaavat 1930-luvun suureen masennukseen. Kun pörssi kaatui vuonna 1929, ihmiset alkoivat kasata kultaa. Tilanne pahensi, kun rahoituslaitokset alkoivat alistua. Siviilit keräsivät keltaista metallia, kun he menettivät uskon pankkeihin ja lopulta itse Yhdysvaltain dollariin. Katsooko yhteiskunta samanlaista tilannetta nykyään??

Hyvinvointi syntyy kiertämällä valuuttaa, ei keräämällä sitä. Joidenkin mukaan tämä asettaa kyseenalaiseksi Bitcoin HODL: n filosofian. Kunnes ihmiset todella havaitsevat, että salauksesta fiatiin on käypä arvo, he eivät ehkä halua käyttää Bitcoiniaan.

Joten siinä määrin kuin kokeilu [Bitcoin] kertoo meille mitään rahajärjestelmistä, se vahvistaa tapausta uuden kultastandardin kaltaista vastaan ​​- koska se osoittaa, kuinka haavoittuvainen tällainen standardi olisi rahan keräämiseen, deflaatioon ja masennukseen.

Paul Krugman

Adoptoinnin esteet

Bitmex toteaa lisäksi, että tämän keskustelun ironia on, että ei ole varmoja tapoja nähdä vaikutuksia (joko negatiivisia tai positiivisia), ennen kuin Bitcoin on tosiasiallisesti yleisesti hyväksytty vaihtoehtona.

Sillä välin Bitcoinilla on vielä joitain muita huolenaiheita. Ensinnäkin se riippuu voimakkaasti sähkö- ja Internet-infrastruktuurista, joka on usein erittäin keskitetty. Vaikka se muuttuu, se silti uhkaa Venezuelan kaltaisiin paikkoihin, joissa kryptovaluutta on erittäin kysytty. Fyysinen, konkreettinen valuutta on edelleen elinehto monissa osissa maailmaa.

Myös yleisön käsitys Bitcoinin volatiliteetista on edelleen ongelma. Korkeat prosenttivaihtelut Fiatia vastaan ​​ovat hyviä keinottelijoille, mutta ne eivät yleensä herätä luottamusta päivittäisiin liiketoimiin. Fiat voi olla puutteellinen, mutta se on virhe, jonka ihmiset viihtyvät. Volatiliteetti saattaa joutua vakauttamaan ensin, ennen kuin kuluttajat ovat keinottelijoiden sijaan ensisijaisia ​​bitcoin-käyttäjiä. Onneksi tämä volatiliteetti on laskenut siitä lähtien, kun Bitcoin tuli markkinoille.

Volatiliteetti-indeksi

Bitcoinin volatiliteettiindeksi. Lähde – OstaBitcoinWorldWide

Nämä ovat vain kaksi esimerkkiä. Tietysti on muitakin. Rahaa käytetään eri tavoin eri kulttuureissa. Rakentaa maailmanlaajuinen raha, joka mahtuu kaikille, ei ole helppoa.

Korvaa Bitcoin koskaan Fiatin?

Se on tavallaan kuin kysyttäisiin 90-luvulla, korvaako internet koskaan faksia. Vastaus on meille niin tuskallisen ilmeinen. Silti tuolloin arvostettu taloustieteilijä Paul Krugman sai sen täysin väärässä. Jos Nobelin palkinnonsaajat eivät tiedä, ei ole mitään keinoa ennustaa erityisesti rahan ja kryptovaluutan polkua.

Vastaus tulee todennäköisesti jonkinlaisesta näiden kahden hybridistä. Molemmat osapuolet saattavat haluta ottaa osan tai kaksi toisistaan. Menneisyydestä on paljon opittavaa. Kuten amerikkalainen kaunokirjallinen kirjailija F. Scott Fitzgerald sanoi niin artikuloidusti:

“Ensiluokkaisen älykkyyden testi on kyky pitää mielessä kaksi vastakkaista ajatusta samanaikaisesti ja silti säilyttää toimintakyky.”

Yksi asia on kuitenkin varma, että Internetillä ja tekniikalla on edelleen olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Ei ole mahdotonta ajatella, että seuraavan sukupolven lapset kasvavat tietämättä mitä Bitcoin tai Fiat ovat. Sen sijaan he voivat vain käyttää rennosti maailmanlaajuista ylivoimaista rahajärjestelmää, jota emme ole edes ajatelleet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me