Blockchain & IT-infrastruktuuri

Blockchain-tekniikan kehityksellä on varmasti ollut merkittävä vaikutus kryptovaluuttamarkkinoihin. Koska uudet rahakkeet esittävät vaihtoehtoja vanhoille rahoitusjärjestelmille, monet ihmiset ehkä jättävät huomiotta blockchain-tekniikan voiman itse projektien takana. Katsotaanpa joitain markkinoiden suurimmista blockchain-projekteista ja miten ne voivat vaikuttaa IT-infrastruktuurin tulevaisuuteen.

Tiedostojen tallennus

Kun useimmat ihmiset ajattelevat tiedostojen tallennusta perinteisestä näkökulmasta, se näyttää binaariselta järjestelmältä. Joko sinulla on tarpeeksi tallennustilaa tai et. Vain muutama vuosikymmen sitten ihmisten oli luotettava CD-levyihin ja levykkeisiin, jotka olivat hitaita ja lisäsivät hyvin vähän muistia. Tietenkin ulkoiset kiintolevyt parantivat tätä. Lopuksi, tänään on pilvivarastointiratkaisuja, kuten Dropbox, OneDrive, iCloud ja muut, jotka tarjoavat jonkin verran parannusta. Vaikka nämä ratkaisut ovat parempia, ne ovat silti kaukana optimaalisista.

Blockchain-projektit, kuten Filecoin (FIL) ja Storj (STORJ), voivat olla ratkaisuja, jotka muuttavat tiedostotallennuksen tulevaisuutta. Ensinnäkin näiden ratkaisujen katsotaan olevan paljon parempia kuin nykypäivän suosituimmat pilvitallennustuotteet, koska ne lupaavat olevan suurempi kaistanleveys ja vähemmän odottamattomia katkoksia. Lisäksi hajautetut tiedostojen tallennussovellukset käsittelevät myös yksityisyyttä. Koska perinteiset pilvitallennustuotteet säilyttävät tietoja keskitetyissä tietokannoissa, jokaisen käyttäjän tiedostot ovat vaarassa hakata. Itse asiassa tämä tapahtui Dropboxille jo vuonna 2012 kun 68 miljoonaa käyttäjää hakkeroitiin. Huolestuttavinta on, että yritys ei edes ilmoittanut asiasta vasta vuonna 2016. Hajautettujen tiedostojen tallennusratkaisujen avulla hakkerointi on erittäin vaikea toteuttaa, eikä mahdollinen tietorikkomus vaikuta melkein yhtä moniin käyttäjiin..

Toinen tärkeä tekijä hajautetun tiedostotallennuksen käyttöönotossa on se, että hinnat ovat paljon nykyisiä ratkaisuja alhaisemmat. Tämä johtuu siitä, että tiedostot tallennetaan P2P-verkon yli kalliiden tietokeskusten kautta. Tämä tapahtuu todennäköisesti käyttämällä kryptovaluuttamaksuja kannustimena yksittäisille käyttäjille liittymään verkkoon.

Tutustu hajautettujen tiedostojen tallennusratkaisujen täydelliseen oppaaseen.

Mesh-verkot

Verkkoyhteydet on kasvanut kaupallisesti käytetystä tekniikasta kuluttajatason tekniikaksi muutamassa lyhyessä vuodessa. Nykypäivän tuotteet, kuten Eero, Luma ja Google Wi-Fi, auttavat vähentämään langattoman internetyhteyden kuolleita paikkoja ja parantamaan laitteiden yhteyksien tasoa. Verkkoverkot toimivat lisäämällä solmuja Wi-Fi-verkkoon siten, että laitteilla on useita mahdollisia yhteyspisteitä, ei vain perinteisten reitittimien ja olemassa olevan IT-infrastruktuurin tarjoama yksittäinen yhteyspiste.

Projektit, kuten Althea ja SmartMesh (SMT) voidaan soveltaa Internet-yhteyden ongelmien ratkaisemiseen aiemmin yhdistämättömissä, syrjäisissä paikoissa sekä niissä, joissa on suuri verkon ruuhka (esim. urheilustadionit ja konserttisalit). Koska esimerkiksi SmartMesh-tiedonsiirron ei tarvitse kulkea keskitettyjen verkkojen kautta ja se voi sen sijaan pysyä verkkoverkossa, yhteysnopeudet ovat nopeammat ja sähkönkulutus pienempi. Althea ylittää vain langattoman internetin tarjoamisen kahviloille ja lentokentille. Se tarjoaa yhteisöille mahdollisuuden luoda omia hajautettuja Internet-palveluntarjoajiaan, mikä myös tekee selaamisesta oletusarvoisesti yksityisen ja neutraalin. Hajautetut verkkoverkkoprojektit eivät vain tee itse Internetiä nopeammaksi ja laajemmin saataville, vaan edistävät myös uudempien tekniikoiden, kuten IoT: n ja IoE: n, ominaisuuksia.

Laskenta

Vaikka tavallisten tietokoneiden laskentateho kasvaa vuosittain, yhden koneen ominaisuudet eivät silti vastaa supertietokoneen ominaisuuksia. Siksi projektit, kuten Golem (GNT) ja iExec RLC (RLC), ovat tulleet suosituiksi.

Jos ihmiset antavat ostaa ja myydä monimutkaisempien tehtävien suorittamiseen tarvittavaa laskentatehoa, kuka tahansa voi luoda supertietokoneen käyttämällä useita tietokoneita verkon kautta. Toistaiseksi Golem keskittyy kertakäyttöiseen tapaukseen: CGI-renderointiin. Kuten tämänkaltaiset projektit kuitenkin edelleen kehittävät tekniikkaansa, on helppo nähdä, miten tätä käsitettä voitaisiin soveltaa myös ratkaisemaan nykyiset laskentarajoitukset. Esimerkiksi tieteellinen mallinnus, datatiede, koneoppiminen ja monet muut mahdolliset sovellukset voivat kaikki hyötyä hajautetusta laskennasta.

Hajautetun laskennan avulla yritykset voivat laajentaa IT-infrastruktuuriaan antamalla heille enemmän laskentatehoa pienemmillä kustannuksilla. Sen sijaan, että tarvitsisit ostaa supertietokoneen joka voisi olla miljoonia tai jopa miljardeja dollareita, yritykset voisivat jonain päivänä saada samanlaisen laskentatehon murto-osalla kustannuksista. Parasta tässä mallissa on joustavuus, jota se voi tarjota ylimääräistä laskentatehoa tarvitseville. Sen sijaan, että heidän tarvitsisi ostaa suuren määrän erillisiä laitteita, käyttäjät yksinkertaisesti maksavat verkolle vain silloin, kun tarvitaan ylimääräisiä laskentamääriä.

Johtopäätös

Tiedostojen varastointi, verkkoverkot ja laskenta näkevät kaikki blockchain-tekniikan edistysaskeleet. Vaikka edellä mainitut projektit ovat jo tuottaneet lupaavia tuloksia, voi hyvinkin olla vielä enemmän projekteja, jotka muuttavat näitä ja muita tärkeitä IT-aloja. Tulevina vuosina tietotekniikkainfrastruktuurin osalta turvallisuus ja yksityisyys lisääntyvät todennäköisesti ja kustannukset laskevat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me