Blockchain ei välttämättä ole ihmelääke maailman kaikkiin ongelmiin, mutta monilla alueilla se osoittaa potentiaalia. Ehkä yksi tärkeimmistä on ihmisoikeudet. Vain Freedom Housen vuoden 2014 raportin mukaan 40 prosenttia maailmasta elää “vapaissa” maissa. Nämä ovat kansoja, jotka oletettavasti kunnioittavat perusihmisoikeuksia. Mutta paljon on muuttunut vuodesta 2014, eikä parempaan suuntaan.

Tilannekuva ihmisoikeuksista ympäri maailmaa

Pidämme usein perusihmisoikeuksia, kuten sanan- tai liikkumisvapautta, itsestäänselvyytenä. Monet meistä unohtavat, että joissakin maissa pelkkä mielesi puhuminen voi viedä sinut vankilaan – tai jopa tappaa sinut. Vaikka suuri osa maailmasta on edelleen korruptoituneiden ja sortavien hallitusten peukalon alla, blockchain-tekniikka voi tarjota ainakin aloitteen ratkaisulle.

Yleinen ihmisoikeuksien julistus Yhdistyneistä Kansakunnista kattaa joukon perusoikeuksia, jotka kaikki ihmiset ansaitsevat. Silti aivan liian monet kansalaiset ympäri maailmaa eivät ota heitä vastaan. 30 artikkelin joukossa ovat oikeudet tasa-arvoon, vapaus orjuudesta, syrjintä tai kidutus sekä mielipiteen ja tiedon vapaus.

Amnestia raportti tänä vuonna julkaistu paljasti, että monet väitetysti “vapaat” maat eivät noudata perusihmisoikeuksia. Venezuelan humanitaarinen kriisi on yksi pahimmista maan historiassa. Jemenissä jatkuva sotatila rikkoo kaikki ihmisoikeudet ruokaan ja suojaan. Turkin jatkuva toimittajien ja poliittisten aktivistien hillitseminen ja Venäjän sananvapauden rajoittaminen ovat kaikki suorassa ristiriidassa ihmisoikeussopimuksen kanssa.

Yhdistämme usein ihmisoikeusloukkaukset kehitysmaihin ja sortaviin järjestelmiin. Mutta Yhdysvallat, EU ja Australia ansaitsivat paikkansa pahimpien ihmisoikeusloukkaajien joukossa Amnestyn luettelossa.

EU: ta ja Australiaa kutsuttiin pakolaisten “järjettömästä” kohtelusta, ja Trumpin kiistanalainen matkakieltoraja rikkoo ihmisoikeuksia liikkumisvapauteen ja syrjii uskonnollisista syistä..

Blockchain ja ihmisoikeudet

Blockchain-tekniikan avulla voimme seurata ihmisoikeuskysymyksiä helpommin. Tämä voisi tuoda avoimuutta ja vastuullisuutta sekä kehitysmaille että kehittyneille maille. Hyvin usein blockchainista puhumiseen liittyy kuitenkin hypoteettisia käyttötapauksia joillekin kaukaisille päiville tulevaisuudessa. Silti tällä hetkellä on monia käytäntöjä blockchainista ja ihmisoikeuksista. Katsotaanpa muutama esimerkki.

Oikeus riittävään elintasoon

Zimbabwesta Venezuelaan, Jemenistä Syyriaan, ihmiset ympäri maailmaa eivät pysty käyttämään oikeuttaan riittävään elintasoon. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on syötävää, vettä juotavaa eikä sitä, että häntä pakotetaan elämään konfliktialueella tai vainon pelossa.

Maissa, joissa hyperinflaatio tuhoaa ihmisten elämän säästöt, lohkoketju ja ihmisoikeudet alkavat toimia yhdessä. Kryptovaluutta on alkamassa tehdä syvennystä syvenevässä humanitaarisessa kriisissä Venezuelassa.

Kansallisen valuutan devalvoituminen 95 prosenttia päivästä toiseen, yhä useammat venezuelalaiset ovat siirtymässä kriittisiin valuuttoihin, kuten Bitcoin ja Dash, ratkaisuna. Itse asiassa Dashissa on nyt yli 900 kauppiasta, jotka hyväksyvät maksun koko maassa. Dash Venezuelan perustaja kertoi Coin Centralille:

“Venezuelalaiset ovat käyttäneet kryptovaluuttaa jo vuosia suojaamaan pääomaansa inflaatiolta. Mutta nyt Dashin kanssa se on avannut uuden ikkunan maksuvälineenä. Se on helppo tapa saada jotain, joka on vahvempaa kuin Bolivar ja joka on lain mukaista. “

Salausvaluutta mahdollistaa edelleen mikrokaupan ja mikrolainan. Koska voit määrittää arvon pienimmälle määrälle, taloudellisesti kannattava kaupan koko pienenee. Lohkoketju ja ihmisoikeudet ovat pakottavampia tapauksia, kun ihmiset ympäri maailmaa voivat vihdoin käyttää pankkijärjestelmää, perustaa oman yrityksen ja ostaa ja myydä pienempiä määriä.

Oikeus osallistua hallituksen ja ilmaisiin vaaleihin

Toinen YK: n artikkeleista on oikeus osallistua hallituksen ja vapaisiin vaaleihin. Silti tämä kieltää tietoisesti monet ihmiset. Vaalipetokset ovat yleisiä kaikkialla maailmassa. Jopa sellaisissa maissa kuin Yhdysvallat, joka julistaa itsensä “vapaiden maaksi”, vuoden 2016 presidentinvaaleihin kohdistui merkittäviä pyrkimyksiä.

Kenian vuoden 2017 vaalit saivat aikaan verenvuodatuksen, kiistan ja kaaoksen edessä ja keskellä. Vaalit olivat väärennettyjä, ja monet kenialaiset eivät voineet osallistua äänestäjien pelottelun vuoksi..

Niin voimakas äänten huuto, joka huusi vaaleja vastaan, johti toiseen. Mutta pää boikotoi päävastustaja ja vakiintunut operaattori voitti surrealistisen maanvyörymän kanssa 98 prosenttia äänestyksestä.

Mutta väärennetyt vaalit ja äänestäjien petokset eivät missään tapauksessa rajoitu Afrikkaan. Ne ovat yleisiä ympäri maailmaa ja jopa yleisiä yksityisissä yrityksissä ja julkisissa yrityksissä. Blockchain- ja ihmisoikeushankkeet tällä alalla ovat osoittaneet myönteisiä tuloksia.

Ihmiset voivat äänestää kotiensa yksityisyydestä ilman pelottelua. Ja kaikki äänet ovat muuttumattomassa pääkirjassa väärinkäytön varalta, mikä muistuttaa nimettömiä äänestyksiä urnassa.

Blockchain-äänestyksessä on vielä joitain asioita, jotka on ratkaistava. Esimerkiksi äänestäjän henkilöllisyyden varmistaminen ja varmista, että samat ihmiset eivät äänestä kahdesti. Mutta Viron kaltaiset maat ovat jo todistamassa, että se on mahdollista. Itse asiassa kaikilla virolaisilla on omat henkilökorttinsa, joilla he voivat äänestää blockchainista turvallisesti ja nopeasti.

Blockchain ja ihmisoikeudet: Tämän kuvan pitäisi olla merkki äänestyspaikasta.

Blockchain-äänestys voisi turvata vapaat vaalit

Oikeus mielipiteen- ja tiedonvapauteen

Mukaan Toimittajien suojelukomitea, joulukuussa 2017 ennätysmäärä toimittajia vangittiin ympäri maailmaa. Suurimmat pitoisuudet ovat Kiinassa, Turkissa ja Egyptissä. Mielipiteen ja tiedon vapaus on ylellisyyttä monille näissä osissa maailmaa. Jos hallitus ei pidä tietystä verkkosivustosta, se voi sulkea sen tai valvoa sitä. Wikipedia, esimerkiksi sensuroidaan tai kielletään monissa maissa, mukaan lukien Venäjä, Saudi-Arabia, Iran, Kiina, Turkki ja jopa Ranska.

Itse se tosiasia, että blockchain tarjoaa meille hajautetun, globaalin ja sensuroimattoman tekniikan, tarkoittaa, ettei kukaan keskitetty yksikkö tai hallitus voi sulkea sitä.

Tietosuojaan keskittynyt viestisovellus Mainframe ja verkkoaloitteet Open Garden ja RightMesh pyrkivät tarjoamaan sensuuriresistenttejä alustoja jatkuvan ja katkeamattoman yhteyden varmistamiseksi. Lohkoketju ja ihmisoikeudet osoittavat loputtomia mahdollisuuksia tiedonvapauden suhteen.

Päätösajatukset

Ajan myötä yhä enemmän blockchain- ja ihmisoikeuskäyttötapauksia kehittyy. YK: n ihmisoikeusluettelon 30 artikkelista blockchain-tekniikka voi auttaa monissa.

Oikein käytettynä henkilöllisyyden hallinnassa voimme ehkä poistaa laittoman orjuuden ja ihmiskaupan. Ja läpinäkyvään kirjanpitoon kirjattujen maa-asiakirjojen omistaminen voisi lopettaa laittoman maan takavarikoinnin.

Ihmisoikeusongelmia on varmasti ratkaistava. Ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka monessa tapauksessa blockchain-tekniikka on tärkeä.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me