Pilvilaskennan ansiosta monet yritykset ovat ulkoistaneet suuren osan IT-toiminnastaan. Se poistaa yritysten tarpeen pitää omia palvelimia, ohjelmistoja ja tietokantoja. Infrastruktuuri on perustarve, ja nykyään monet organisaatiot hyödyntävät pilvipalveluita ulkoistamaan kaiken IT-infrastruktuurinsa. Tätä kutsutaan infrastruktuuriksi palveluna tai IaaS.

Tällä hetkellä muutama iso yritys hallitsee alaa. Blockchain tarjoaa kuitenkin uusia tapoja käsitellä infrastruktuuria palveluna, joka voi osoittautua häiritseväksi sille, kuinka monet suurista teknologiayrityksistä toimivat tänään.

Mikä on infrastruktuuri palveluna (IaaS)?

Infrastruktuuria palveluna kutsutaan myös laitteistoksi palveluna, mikä on ehkä parempi tapa selittää se. Yritykset tarvitsevat tarvittavaa laitteistoa, kuten palvelimia, tallennustilaa tai komponentteja, tietokoneverkon käyttämiseksi.

Aikaisemmin organisaatioiden olisi pitänyt ylläpitää sisäisiä palvelinkeskuksia, joissa on tällainen laitteisto. Pilvilaskennan ilmaantuminen tarkoittaa kuitenkin nyt, että organisaatio voi ulkoistaa infrastruktuurivaatimuksensa ulkoiselle palveluntarjoajalle. Infrastruktuurin tarjoaja palveluna isännöi datakeskusta ja antaa asiakkailleen pääsyn infrastruktuuriin etäyhteyden kautta. Tämä veloitetaan yleensä pay-as-you-go-mallista.

Yrityksille, joiden kuormitukset vaihtelevat, IaaS-pilvi-palveluntarjoajan käyttäminen voi olla paljon kustannustehokkaampaa ja joustavampaa kuin itse ylläpitämä infrastruktuuri. Tarkastellaan yritystä, joka kehittää uutta ohjelmistoa. Kun ohjelmistoa kehitetään, yritys tarvitsee ylimääräisiä laskentaresursseja, jotka ovat tarpeettomia, kun he ovat saaneet ohjelmiston käyttöön. Joten se käyttää infrastruktuuria palveluna hankkiakseen tarvittavat resurssit tarvittaessa.

Jotkut tunnetut teknologiayritykset tarjoavat IaaS: ää, mukaan lukien Amazon AWS, Microsoft Azure ja IBM. Muut palveluntarjoajat ovat erikoistuneet vain pilvipalveluihin, kuten Digital Ocean tai Cloudstack.

Infrastruktuurin haasteet palveluna

Huolimatta siitä, että siitä on tulossa suositumpi malli, IaaS-käyttäjillä on joitain haasteita. Kaistanleveys on yleinen ongelma. Infrastruktuurin tarjoaja palveluna vuokraa omia laitteitaan vain useiden asiakkaiden käyttöön. Siksi, jos yhdellä asiakkaalla on äkillinen työmäärän nousu, joka käyttää enemmän resursseja, tämä voi vaikuttaa haitallisesti muihin asiakkaisiin. Vastaavasti laitteistohäiriö palveluntarjoajalla voi vaikuttaa moniin tai kaikkiin asiakkaisiin.

IaaS-käyttäjällä ei välttämättä ole tietoa palveluntarjoajansa infrastruktuurista, joten on mahdotonta ymmärtää äkillisen hidastumisen tai katkoksen taustaa. Tämä näkyvyyden puute tarkoittaa myös sitä, että käyttäjät eivät voi seurata ja hallita järjestelmiä kuten käyttäisivät omaa sisäistä datakeskustaan.

palvelin

Palvelimet voivat kaatua, ja IaaS: n kanssa ei yleensä ole selvää miksi. Kuva: Pixabay

Laskutus on toinen asia, koska IaaS-palveluntarjoajat laskevat yleensä kaikesta hyvin rakeisella tasolla, mikä tarkoittaa, että käyttäjät voivat usein olla yllättyneitä todellisesta käytöstä, kun lasku tulee.

Missä Blockchain tulee sisään?

Vaikka blockchain ei ole vielä ottanut infrastruktuuria palveluna merkittävällä tavalla, se voi silti tapahtua. Itse asiassa blockchain on eräänlainen jaettu järjestelmäinfrastruktuuri, koska monet koneet työskentelevät yhdessä pitääkseen blockchainin käynnissä. Siksi on mahdollista, että tulevaisuudessa pilvipalvelupalvelu voisi hyödyntää minkä tahansa määrän suorittimien ja grafiikkasuoritinten tyhjäkäyntikapasiteettia osana hajautettua verkkoa.

Tämä voi koskea eri infrastruktuurin osia. Pilvilaskenta voi hyödyntää itse hajautettua laskentatehoa samalla tavalla kuin keskitetty datakeskus vuokraa kapasiteettia nykypäivän pilvipalvelumalleissa. Muisti ja tietojen tallennus voitaisiin myös hajauttaa samalla tavalla.

Joten kuvittele hajautettu tietokoneiden verkko. Jotkut verkon jäsenet työskentelevät tiettyjen tehtävien suhteen ottamalla laskentatehoa ja tallennustilaa muilta verkon käyttäjiltä. Tämä ei ole loissuhde. Järjestely voidaan ansaita rahaksi, joten koneet, jotka käyttävät voimaa omaan kapasiteettiinsa, maksavat digitaalisina rahakkeina niille, jotka vuokraavat käyttämättömän kapasiteettinsa.

vuokraa GPU-teho

Voisit ansaita rahaa vuokraamalla varaosasi GPU-virtaa. Kuva: Pixabay

Tarkoittaako tämä suurten IaaS-teknologiayritysten vanhentumista??

On houkuttelevaa kuvitella, että hajautetut verkot “kiinnittävät sen miehen päähän” ja ottavat sen nykyisistä keskitetyistä malleista. Mutta suuret teknologiayritykset, kuten AWS tai Microsoft, voisivat todella hyötyä tällaisesta hajautetusta laskentaekosysteemistä.

Harkitse, että keskitetyn infrastruktuurin palveluntarjoajana on yritettävä pitää riittävästi laitteistoa asiakkaiden muuttuvien tarpeiden tyydyttämiseksi. Samanaikaisesti sillä on oltava sellainen ylimääräinen kapasiteetti, joka istuu tyhjäkäynnillä liikaa aikaa.

Näkyvä palveluntarjoaja voisi todella osallistua hajautettuun infrastruktuuriverkkoon ja vuokrata kaiken ylikapasiteetin pysyäkseen kannattavana. He voivat myös hyödyntää kyseistä verkkoa maksamalla ylimääräisestä infrastruktuurista, jos asiakkaan tarpeet ylittävät yhtäkkiä heidän käytettävissä olevan kapasiteettinsa. Se on win-win-tilanne.

Tässä tilassa on jo joitain blockchain-projekteja. Vaikka kukaan niistä ei tällä hetkellä markkinoi itseään täydellisenä infrastruktuurina palveluntarjoajana, sekä Golem että DeepBrainChain sisältävät IaaS-elementtejä. Tämä on ilmeisempää, kun otetaan huomioon, että molempien näiden hankkeiden tavoitteena on tarjota laskentatehoa tekoälylle, ja tekoälyn kehittäjät ovat tällä hetkellä IaaS: n ja pilvipalvelujen tarjoajien suurimpia kasvun vetureita.

Storj tarjoaa samanlaista palvelua, mutta hajautetulle kiintolevytilalle. MaidSAFE on ehkä yksi ainoista blockchain-hankkeista, jonka tavoitteena on tarjota useita IaaS-elementtejä, koska sen tavoitteena on viime kädessä kattaa sekä hajautettu laskentateho että varastointi.

Johtopäätös

Infrastruktuuri palveluna on kasvavat markkinat, joten blockchain-projekteille on runsaasti mahdollisuuksia osallistua. Tässä nimetyt projektit ovat vielä nuoria verrattuna suuriin, vakiintuneisiin teknologiayrityksiin. Lohkoketju taistelee myös skaalautuvuuteen ja joustavuuteen liittyvissä kysymyksissä. Siksi ei ole yllättävää, että yksikään niistä ei ole vielä osoittautunut merkittäväksi kilpailijaksi AWS: lle tai Microsoft Azurelle. On kuitenkin silti mahdollista, että voimme pian nähdä muutoksen, jossa infrastruktuuri palveluna riippuu osittain tai jopa kokonaan hajautetuista verkoista.

Esillä oleva kuva Pixabaystä

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me