Delegoitu todiste panoksesta (DPoS) on muunnos Proof of Stake (POS) -konsensusalgoritmista, joka tuo äänestyselementin kryptovaluutan verkkoon.

DPOS muistuttaa hieman todellisuus-tv-ohjelmaa. Sotku yhteisöön ja sinut todennäköisesti äänestetään. Se on demokratiaa lohkoketjussa!

Tähän mennessä olet todennäköisesti tietoinen Proof of Work (PoW) ja Proof of Stake (PoS), jotka ovat kaksi eniten käytettyä kryptovaluuttojen yksimielisyyttä. Katsotaanpa katsauksen alla ja katsotaan, mitä etuja ja haittoja se tuo jatkuvasti kehittyvään kryptovaluuttamaailmaan.

Konsensuksen yleiskatsaus

Otetaan ensin askel taaksepäin ja tarkistetaan yksimielisyys. Lohkoketjut ratkaisevat ikivanhan Bysantin kenraalin ongelmaksi kutsutun ongelman, jossa useiden armeijan osien on sovittava samasta strategiasta tavoitteensa saavuttamiseksi. Jos armeija pystyy koordinoimaan joukkonsa onnistuneesti, kutsumme tätä konsensukseksi.

Kryptovaluuttojen osalta kaikkien verkon käyttäjien on sovittava pääkirjasta (kirjanpitojärjestelmä). Siksi blockchain-ohjelmoijien on varmistettava, että tämä pääkirja kirjaa tapahtumia tarkasti kaikille verkon pelaajille. Kun joku pystyy muuttamaan kirjanpidon tietoja ja esimerkiksi muuttamaan tapahtuman viidestä Bitcoinista 500: ksi, järjestelmä ei selvästikään voi toimia.

Kuka loi DPoS: n?

Delegated Proof of Stake on Bitsharesin luojan Dan Larimerin idea. Bitshares perustettiin vuonna 2014, ja sillä on melko aktiivinen yhteisö. Dan näki mahdollisuuden kaivostoiminnan keskittämiseen Bitcoiniin ja Proof of Workin mahdollisiin ympäristövaikutuksiin. Hän väittää, että DPoS: lla on seuraavat edut perinteisiin PoW- ja PoS-järjestelmiin verrattuna:

Delegoitu todiste panoksista

Delegoitu todiste panoksesta

Kuinka se toimii?

Todistajansuoja

DPoS: ssä yhteisö valitsee joukon todistajat tai estää tuottajia salausvaluuttaverkon suojaamiseksi. Todistajat allekirjoittavat lohkoketjun jokaisen lohkon, mutta verkon käyttäjien on ensin hyväksyttävä todistajat äänestysjärjestelmän kautta.

Delegated Proof of Stake -malli väittää, että meidän ei tarvitse poistaa luottamusta järjestelmästä kokonaan. Sen sijaan järjestelmän suunnittelijat voivat luoda järjestelmän luottamusta ajatellen, kunhan useita suojatoimenpiteitä on otettu käyttöön.

Joitakin suojatoimia ovat seuraavat:

  • Todistaja ei voi allekirjoittaa lohkoja satunnaisesti. Heidän on varmistettava, että luotettu todistaja allekirjoitti edellisen lohkon.
  • Jos todistaja ei tuota lohkoa, he ovat vaarassa tulla irti ja menettää taatut voitot tulevaisuudessa.

Tärkeimmät erot

Delegoitu todiste panoksesta

Bitsharesin ystävällisyys

Koska ketjun jokaisen lohkon tarkistamiseen tarvitaan vain pieni määrä luotettavia todistajia, kuhunkin lohkoon voidaan sisällyttää paljon enemmän tapahtumia. Tämä lisää dramaattisesti tapahtumien nopeutta. Teoriassa DPoS voi kilpailla mittakaavassa verrattuna perinteisiin järjestelmiin, kuten Visa & Mastercard.

Huolimatta Bitcoinin väitteistä hajauttamisesta, Proof of Work -järjestelmä on toistaiseksi luonut kaivostyöntekijöiden keskittämisen. Viime kädessä ne, joilla on eniten laskentatehoa (eli eniten pääomaa parempaan laitteistoon), saavat eniten hyötyä.

Delegoitu todiste panoksesta

Bitsharesin ystävällisyys

Toisaalta DPoS-järjestelmässä kaikilla on kyky päättää keneen pitäisi luottaa. Luottamus ei ole keskittynyt niiden henkilöiden käsiin, joilla on eniten resursseja (ainakin tämä on teoria).

Tässä erinomaisessa haastattelussa, Amanda Johnson kysyy kehittäjä Fabian Schuh lisätietoja Bitshares DPoS -verkon toiminnasta:

Se on kaikki käsityksestä

Toisin kuin perinteiset demokraattiset instituutiot, yhteisö seuraa jatkuvasti todistajia. Huonot toimet, kuten yritykset kaksinkertaistaa kulutus tai estää tapahtumia, voivat johtaa maineen menetykseen. Ja Fabianin mukaan maine ei ole helppo saavuttaa. Rakentaminen kestää kauan, mutta se menetetään helposti. Koska verkko maksaa järjestelmän parhaimmille todistajille suurimman palkkion (maksu verkkojen kryptovaluutassa), kilpailu on edelleen korkea näille suosituimmille paikoille.

Todistajat eivät myöskään voi yhdistää resurssejaan (kuten Bitcoinissa) voimalansa lisäämiseksi verkossa. Todistajien kesken valta jaetaan tasan. Tässä on luettelo merkittävistä DPoS-verkoista ja niiden verkkojen suojaavien lohkotuottajien määrä:

Kritiikki

Kuten voitte kuvitella, tärkein väite Delegate Proof of Stake -järjestelmää vastaan ​​on keskityselementti. Danin viimeisimmässä projektissa EOS on tällä hetkellä vain 21 lohkotuottajaa allekirjoittamassa liiketoimia. Tämä on melko suuri määrä keskittämistä. Yhteisö on pakko luottaa vain muutamaan keskeiseen todistajaan. Lisäksi mitä enemmän sinulla on EOS: ta, sitä vahvempi äänivaltasi on ns. EOS-demokratiassa.

Tämä ei ole niin suuri ongelma, jos EOS jakaa sen valuutan tasaisesti verkon käyttäjien kesken. Tämä voi kuitenkin olla ongelma, koska monet kryptovaluutat ovat keskittyneet muutamiin osoitteisiin, kun ne käynnistettiin ensimmäisen kerran. Ethereum-projektin Vitalik Buterin aloitti äskettäin väittämällä, että DPoS luo kannustimia todistajat muodostavat kartelleja ja lahjoittavat äänestäjiä tuesta.

Lisäksi on ollut joitain melko tulisia keskusteluja EOS-toteutuksen ympärille sosiaalisessa mediassa. Ja merkittävä bitcoin-maksimalisti, Nick Szabo on sanonut melko kielteisiä asioita:

Delegoitu todiste panoksesta

Nick Szabo kritisoi EOS-protokollaa

Ulkona luonnossa

Huolimatta erittäin perustellusta kritiikistä Delegated Proof of Stake -tutkimuksesta, siellä on jo joukko projekteja, jotka todistavat olevansa todellisissa sovelluksissa. Blocktivity listaa mielenkiintoisen matriisin, joka näyttää 13 suosituinta kryptovaluuttaa verkon toiminnan mukaan:

Delegoitu todiste panoksesta

Blocktivityn kohteliaisuus

Kaksi suurinta kryptovaluutta ovat Delegated Proof of Stake -verkot. Ja Dan loi molemmat. Huomaa myös, että molemmilla verkoilla on edelleen runsaasti vapaata kapasiteettia Ethereumiin verrattuna.

Tämän tiedon lähde ei ole erityisen selkeä, ja jätämme lukijan tehtäväksi tehdä tästä matriisista haluamasi.

Sillä aikaa skaalautuvuus ja turvallisuus usein ottaa eturivin paikkoja näissä keskusteluissa, mikä ei kiinnitä melkein tarpeeksi huomiota hyväksyminen. Mitä hyötyä on kryptovaluuttaverkosta, joka on teoriassa täydellinen, mutta kukaan ei käytä sitä?

Viimeiset ajatukset: Delegoitu todiste vaarnasta

Blockchain-konsensus on läpimurtotekniikka ihmiskunnalle. Keskitettyjä rahajärjestelmiä on käytetty väärin tuhansien vuosien ajan. Meillä on vihdoin tapa muuttaa sitä.

Kryptovaluutta tuo käyttöön täysin erilaisen lähestymistavan organisaatioihin. Yksi sen tärkeimmistä tavoitteista on lisätä verkon käyttäjiä eikä vain osakkeenomistajia, kuten perinteisissä yrityksissä. Delegated Proof of Stake Consensus keskittää ponnistelunsa skaalautuvuuden parantamiseen uhraamalla hajauttamisen joitain elementtejä.

Mikä menetelmä nousee huipulle? Vaikuttaa siltä, ​​että ei ole olemassa yhtä kokoa kaikille sopivaa ratkaisua. Ainakin toistaiseksi Delegated Proof of Stake on täällä jäädäkseen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me