Kirjanpitotarkastusten ja taloudellisen varmuuden maailmassa vain neljä suurta on merkitystä. Deloitte, EY, PwC ja KPMG ovat maailmankaikkeuden mestareita. Suurilla neljällä tilitoimistolla on vahva oligopoli vero-, kirjanpito-, konsultointi- ja tilintarkastuspalvelujen tarjoamisessa melkein kaikille suurille yrityksille ympäri maailmaa.

Kaikkien pörssiyhtiöiden on avattava kirjansa ulkopuolisille tilintarkastajille tyydyttääkseen rahoitusalan sääntelyviranomaisia. Lohkoketju on usein mainostettu kirjanpidon suurimpana vallankumouksena kaksinkertaisen kirjanpidon jälkeen. Siksi on järkevää, että estoketju aiheuttaa seismisiä muutoksia Suurelle Neljälle, ja tapaa, jolla he tekevät liiketoimintaa asiakkaidensa kanssa.

Tarkastukset ja kirjanpitokäytännöt

Vaikka ohjelmisto suorittaa suuren osan nykypäivän kirjanpitotoiminnoista, kaksinkertainen kirjanpito on edelleen tekniikan perustana oleva käytäntö. Keskitetyillä palvelimilla isännöityihin tietokantoihin on tallennettu veloituksia ja hyvityksiä, samoin kuin paperikirjoissa ja myöhemmissä laskentataulukoissa. Rahoitusryhmien rooli keskittyy usein voimakkaasti eri järjestelmien, järjestelmien osien tai eri sisäisten osastojen väliseen sovintoon.

Tilintarkastajien tehtävänä on arvioida, vastaavatko yrityksen tilinpäätökset sen kirjanpitoa. Tämä kattaa yleensä sen, ovatko tilinpäätökset pankin tai velkojien kanssa vai eivät, onko varat ja sijoitukset oikein arvioitu ja onko kirjanpitokäytäntöjen valvonta riittävän vankka lain vaatimien mukaiseksi..

Minkä tahansa yrityksen kirjojen läpi kulkevien tapahtumien määrä voi olla valtava. Siksi tarkastuksissa ei voida suorittaa tarkastuksia kaikesta, mikä on tapahtunut tarkastuksen aikana. Yleensä tilintarkastajat pyytävät satunnaistettuja otoksia erityisistä tapahtumista, joita he voivat jäljittää alusta loppuun.

Suuret neljä kirjanpitoyritystä

Suuret neljä – kirjanpitouniversumin mestarit

Paha ja ruma

Satunnaisnäytteiden testaaminen ei ole hämmentävää. Muutama näyte voi helposti läpäistä kokouksen, mutta taustalla olevat kirjanpitokäytännöt voivat kuitenkin sisältää virheitä tai vilpillisiä toimia.

Vielä pahempaa on, että historia osoittaa, että tilintarkastajat voivat itse olla osallisina huonoissa käytännöissä. Enron-skandaali, joka räjähti vuonna 2001 ei vain aiheuttanut Enron-yhtiön sulkemista. Se kaataa myös Enronin tilintarkastuksesta vastaavan tilitoimiston Arthur Andersonin, kun todettiin, että he olivat osallisina yrityksen sisällä tapahtuneessa petollisessa toiminnassa. Tuolloin viidestä suuresta yrityksestä tuli nykyään neljä suurta tilitoimistoa.

Arthur Andersen-logo

Nyt lakkautetun tilintarkastusyhteisön Arthur Andersenin logo

Viime aikoina hallituksen urakoitsijan Carillionin romahdus Yhdistyneessä kuningaskunnassa sai hallituksen jäsenet siihen vaatia hajoamista neljän suuresta. Yhtiö joutui selvitystilaan ja sen velat olivat yli 7 miljardia puntaa, mutta käteisenä vain 29 miljoonaa dollaria. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun jokainen neljästä suuresta tilitoimistosta oli ollut mukana yrityksessä joko tilintarkastus- tai konsultointitehtävissä.


Kuinka neljä suurta kirjanpitoyritystä valmistautuvat blockchainiin

Tulevien vuosien aikana blockchain aiheuttaa huomattavia muutoksia kirjanpito- ja tarkastusprosesseissa. Blockchain tallentaa osapuolten välisen arvonvaihdon luomalla turvallisen ja pysyvän tietueen tapahtumista, joka voidaan täysin tarkastaa koodilla. Siksi estoketju on varmasti tarkoitus ottaa haltuunsa kaksinkertaisen kirjanpidon prosessi yritysympäristössä.

Blockchain-yritykset, kuten Digital Asset, ja yhteenliittymät, kuten R3, investoivat jo blockchainiin keinona tallentaa tapahtumia finanssimarkkinoiden toimijoiden välillä. Suuret neljä kirjanpitoyhtiötä ovat kaikki valmistautumassa lohkoketjuun.

Kaikki neljästä suuresta liittyi äskettäin taiwanilaiseen yhteenliittymään 20 pankista tutkimaan estoketjujen käytön mahdollisuuksia verotarkastuksissa. Myös, Deloitte ja EY on jokainen julkaissut papereita, joissa hahmotellaan, miten he kokevat blockchainin roolin tarkastusprosessin tulevaisuudessa. He tunnustavat tulevaisuuden todennäköisyyden, että estoketju korvaa ihmisen osan tapahtumien tarkistamisessa ja todentamisessa.

Omistusjärjestelmät

Toistaiseksi kukaan suurista neljästä ei ole vielä paljastanut lohkoketjuun perustuvaa järjestelmää yrityksen laajuisten tapahtumien tarkastamiseksi. Kuitenkin huhtikuussa, EY ilmoitti että se on kehittänyt tilintarkastusteknologian yrityksille, jotka käyttävät maksuna kryptovaluutta, kuten Bitcoin. EY Blockchain Analyzeriksi kutsuttu yritys uskoo, että järjestelmä “luo perustan blockchain-varojen, -velkojen, oman pääoman ja älykkäiden sopimusten testaamiselle, kun yritykset ottavat käyttöön blockchain-tekniikan”.

PwC: llä on ilmoitti myös samanlaisesta järjestelmästä omasta. Mielenkiintoista on, että PwC on mennyt niin pitkälle kuin totesi, että tavallisen tapan puuttuminen blockchain-tapahtumien tarkastamisesta on juuri syy siihen, että yritykset ovat epäröineet ottaa käyttöön blockchainin.

Blockchain voisi jopa avata markkinat rahoitusliiketoiminnan prosesseille ja tilintarkastusmarkkinoille Big Four -tiliyritysten ulkopuolella. Pienemmät kilpailijat, kuten Tietoinen ja FIS Global myös alkavat nousta. Nämä yritykset pyrkivät siirtämään talousprosessit yritystason blockchain-ratkaisuihin.

Kuinka Blockchain muuttaa tilintarkastajan roolia?

Tilintarkastajien ja tilintarkastajien rooli kehittyy, kun lohkoketju alkaa upota kirjanpitokäytäntöihin. Ihmisten tilintarkastajat jatkavat epäilemättä edelleen auditointistandardien ja -strategioiden määrittelyä. Nämä koodataan sitten lohkoketjuun, joten tapahtumat voidaan tarkastaa reaaliajassa eikä tosiasian jälkeen.

Tarkistukset ja tarkastukset minimoidaan tai poistetaan kokonaan. On myös todennäköistä, että hallintoon perustuva rooli tulee olemaan. Ihmisen on tarkistettava, että blockchain-verkko toimii oikeudenmukaisesti ja sovittujen periaatteiden mukaisesti.

Blockchain poistaa tarpeen sovittaa yrityksen eri yksiköiden välillä, koska kukin jakaa saman tietojoukon. Siksi myös kirjanpitäjät näkevät todennäköisesti muutoksen roolissaan. Reaaliaikainen lohkoketjutarkastus voi löytää virheitä tai epäjohdonmukaisuuksia tapahtumissa. Tässä tapauksessa ihmisen olisi puututtava asiaan selvittääkseen, mitä on tapahtunut. Rahoitusalan ammattilaiset vastaavat myös sisäisestä taloushallinnosta.

Lopulliset ajatukset

Hallitukset ja sääntelyviranomaiset vaativat edelleen suurten neljän tilitoimistoa keventämään rautapitoisuuttaan tilintarkastusmarkkinoilla. Sääntely tulee kuitenkin voimaan hitaasti ja voi toimia vain reaktiivisesti.

Blockchain luo jo luotettavuutta osapuolten välillä. Se tarjoaa myös kattavamman ja läpinäkyvämmän kirjausketjun kuin otantatestien käyttö. On mielenkiintoista nähdä, osoittaako lohkoketju lopulta häiritsevän oligopolin voimatasapainoa – olettaen, että sääntelyviranomaiset eivät pääse sinne ensin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me