Mitä mahdollisuuksia Blockchain voisi luoda henkiselle omaisuudelle (IP)?

Blockchain-tekniikkaa on käytetty varhaisessa vaiheessa fin-tech-tekniikassa, mutta miten blockchain voi parantaa henkisen omaisuuden (IP) suojaa? On selvää, että hajautettua kirjanpitotekniikkaa voidaan toteuttaa monissa käyttötapauksissa. Tässä muutamia esimerkkejä.

IP-rekisteröintijärjestelmä

Kuinka kauan patentin jättäminen kestää? Se riippuu siitä, missä henkilö tai yritys jättää hakemuksen. Katsotaanpa Yhdysvaltoja esimerkkinä. Tarkastellaan vuoden 2016 tietoja, USPTO: lla kesti yleensä noin 16,2 kuukautta arkistoinnista alkuperäiseen toimistoon. Keskimääräiset riippuvuudet kesti noin 25,3 kuukautta. Myös tiettyjen luokkien, kuten tietokonearkkitehtuurin, patentit voivat viedä paljon kauemmin kuin keskimäärin.

Ongelmana on, että monet IP-tiedostot on tarkistettava manuaalisesti. Aloilla, joilla on tärkeää tulla ensimmäisiksi muuttajiksi, voi olla vaikeaa saada patenttivirastojen tai muiden sääntelyviranomaisten hyväksyntää. Korvaamalla keskitetyt rekisteröintijärjestelmät hajautetuilla järjestelmillä, on helpompaa paitsi rekisteröidä uusi IP, myös päivittää tiedostot ja siirtää omistajuus milloin tahansa. Blockchainin avulla sääntelyvirastot voivat saavuttaa enemmän vähemmillä vaadituilla resursseilla. Lyhentämällä hyväksynnän odotusaikoja yritykset voivat edetä innovaatioilla, jotka ovat suojattu IP-lailla.

Luovuuden määrittäminen

Toinen suuri ongelma IP-omistajuudessa on kertoa, mikä entiteetti loi ensimmäisenä IP: n. Pitkän hyväksymisprosessin ja kansallisten IP-määräysten vuoksi ei ole selkeää tapaa määritellä IP-omistajia. Esimerkiksi laulaja saattaa julkaista kappaleen, joka kuulostaa samanlaiselta kuin olemassa oleva kappale. Riippumatta siitä, oliko kappaleen tarkoitus olla samanlainen vai ei, menneisyydessä esiintyneet tapaukset johtivat useisiin laajamittaisiin IP-rikkomusoikeudenkäynteihin, jotka yleensä ratkaistaan ​​vasta monta vuotta kappaleiden julkaisemisen jälkeen. “Näön linjat” -juttu on yksi tuore esimerkki tästä.

Blockchain-pohjaisen rekisteröintijärjestelmän avulla on paljon yksinkertaisempaa tarkistaa, loukkaako uusi kappale aiemmin rekisteröidyn kappaleen nykyistä IP-osoitetta. Tämän tyyppinen blockchain-pohjainen tunnistusjärjestelmä voidaan ajatella jostakin laillisesti tuetusta Copyscape-ohjelmasta, vain tekniikkaa voidaan käyttää tekoälyn avulla muihin asioihin, kuten taiteeseen ja musiikkiin..

Väärennösten hillitseminen

Valitettavasti yritykset monissa tapauksissa varastavat kilpailijoidensa nykyisen immateriaalioikeuden tuottaakseen ruokaa, vaatteita ja muita tavaroita. Nykyisellä aikakaudella joillakin yrityksillä on edelleen suhteellisen helppo päästä eroon tällaisista käytännöistä ja ansaita miljoonia tai jopa miljardeja dollareita voittoa prosessin aikana. Ainakin fyysisten tuotteiden kohdalla blockchain-integrointi RFID-tunnisteiden kautta on jo toteutettu. Tämän tekniikan avulla sääntelyviranomaiset voivat helposti selvittää, milloin esimerkiksi tuodut tavarat väärennetään, yksinkertaisesti skannaamalla tuotteen viivakoodi.

IP-kohdennetut lohkoketjut

Tällä hetkellä on hyvin vähän blockchain-projekteja, jotka pyrkivät luomaan IP-rekisteröinti- / luontitunnistusjärjestelmiä. Tulevat projektit kuten IPCHAIN-tietokanta haluavat muuttaa tätä. Vaikka tämä projekti voi varmasti olla hyödyllistä ihmisille ja yrityksille, jotka haluavat paremman tavan tutkia IP-tietoja, IPCHAIN-tietokanta haluaa mennä askeleen pidemmälle. Loppujen lopuksi tämän projektin tavoitteena on tulla IP-hakemusten lailliseksi leimaksi ympäri maailmaa. Ajatuksena on, että nykyiset valtion sääntelyvirastot käyttävät IPCHAIN-tietokantaa ratkaisuna nykyisten IP-arkistointijärjestelmiensä parantamiseen. Hanke noudattaa Maailman henkisen omaisuuden järjestön standardeja, mikä voi auttaa lisäämään sen hyväksymistä.

Henkinen omaisuus

Väärentämisen torjumiseksi on jo käynnissä useita hankkeita. Yksi esimerkki on VeChain Thor, jolla on jo kumppanuus DIG: n kanssa, joka on Kiinan suurin hienojen viinien maahantuoja. VeChain Thor pystyy varmistamaan, että kaikki tuotteet ovat aitoja, merkitsemällä jokaisen tuotteen erityisellä RFID-tagilla. Koska tiedot on hajautettu, yksittäistä tietokantaa ei voi hakkeroida eikä tuotteen tunnusta muuttaa. Koska tiedot on tallennettu lohkoketjuun, kaikki toimitusketjun jäsenet voivat seurata ja todentaa tuotetta varmistaakseen, että se on todellinen. Waltonchain on toinen projekti, jolla on samanlaiset tavoitteet. Se on jo perustanut useita merkittäviä kumppanuuksia ja on nyt osa Alibaban IoT Connectivity Alliancea.

Nykyiset esteet

Yksi vaikeimmista harkittavista esteistä on se, kuinka IP-lakimiehet ja sääntelyvirastot todella integroivat blockchainin ja tekoälyn nykyiseen sääntelypolitiikkaansa. Käyttötapaukset, kuten sen varmistaminen, että ohjelmistotuotteen koodi on alkuperäinen ja rikkomatta olemassa olevaa patenttia, voidaan tehdä automaattisesti vastaavien tekniikoiden avulla, jotka etsivät Googlelta avainsanahaun. Tämä muutos voi kuitenkin asettaa uusia haasteita IP-asiantuntijoille. Esimerkiksi, jos ohjelmistoprojekti tukee IP-lakia eikä avointa lähdekoodia, kuinka suuri osa koodista voidaan käyttää uudelleen vastaavissa projekteissa? Myös nykyinen patenttilaki älä vaadi hakijoita toimittamaan yhden koodirivin saadakseen patentin. Lohkoketjuun perustuvassa patenttijärjestelmässä, jossa arkistointi olisi paljon nopeampaa ja yksinkertaisempaa, yleisten tuoteideoiden jättäminen ilman koodia voi johtaa haastavampiin päätöksiin ja saattaa potentiaalisesti johtaa patenttivirkailijoita harkitsemaan nykyisen hakuprosessin muuttamista, jotta siitä tulisi hakijoille toimittaa prototyypit toimituksen yhteydessä.

Blockchain-pohjainen patenttijärjestelmä esittelee keskusteluja myös luoville aloille. Esimerkiksi kuinka samanlainen taideteos voi olla jo olemassa olevaan kappaleeseen? Silloinkin kun tekoälyn havaitsemisominaisuudet paranevat, on mielenkiintoista nähdä, kehittävätkö sääntelyvirastot määrällisiä / prosenttipohjaisia ​​puitteita, jotka tekevät automaattisen arvioinnin alkuperäisestä ja ei-alkuperäisestä. Voiko kappale kuulostaa esimerkiksi 60% samanlaiselta kuin olemassa oleva kappale ja silti sitä voidaan pitää alkuperäisenä? Tarvitsisiko tämän kappaleen julkaiseminen rojaltimaksuja?

Johtopäätös

Vaikka blockchain-pohjainen IP on vielä alkuvaiheessa, muutamat projektit ovat alkaneet paitsi kehittää tekniikkaa myös saada tosiasiallista käyttöönottoa. Suurimmaksi osaksi yritykset näyttävät haluavansa hyväksyä nämä muutokset; Hallituksen oikeudelliset organisaatiot ovat kuitenkin selvästi suurin mahdollinen katalysaattori blockchain-pohjaisen IP: n käyttöönotossa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me