Centra (CTR-kolikko) oli yksi vuoden 2018 suurimmista salaushuijauksista. ICO keräsi sijoittajilta 32 miljoonaa dollaria, vaatien suurten nimien kumppanuuksia ja ylpeyttä julkkismerkinnöistä, ennen kuin upea pudotus armosta. Poliisi pidätti perustajat ja vaihto poisti kolikon nopeasti. Jopa julkkisprosentin kolikon hyväksyneet julkkikset kohtaavat nyt mahdollisia oikeudellisia toimia.

Joten mitä Centran kolikolla tapahtui, ja mitä voimme oppia, mikä voi auttaa välttämään tällaisten huijausten joutumista tulevaisuudessa?

Mikä oli CTR-kolikko?

Ottaen huomioon, että verkkosivusto on nyt offline-tilassa, haasteena on saada paljon tietoa CTR-kolikosta huijausta käsittelevien uutisten lisäksi. Centra-kolikko väitti olevansa ratkaisu Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen käyttöongelmaan. Yritys tarjosi käyttäjilleen debit- tai luottokortin, jonka avulla he voivat käyttää salauksensa samalla tavalla kuin me käytämme fiatia tavallisella luotto- tai maksukortilla. Kuulostaa hyvältä?

CTR-kolikon ICO-verkkosivustolla ilmoitettiin tavoitteestaan ​​rakentaa “maailman ensimmäinen monilohkoketjuinen maksukortti sekä älykäs ja vakuutettu lompakko”. Lisäksi olisi kortteihin linkitetty lompakko, joka tarjosi vakuutusturvan varastoidulle omaisuudelle. Lompakko toimisi yli viiden tärkeimmän kryptovaluutan kanssa, mukaan lukien Bitcoin, Ethereum ja Litecoin, ja sitä voitaisiin käyttää yli 100 maassa.

Yritys väitti perustaneensa Visa- ja Mastercard-kumppanuuksia varmistaakseen, että heidän korttiaan voidaan käyttää samalla tavalla kuin tavallista korttia. Nyrkkeilijä Floyd Mayweather ja musiikin tuottaja DJ Khaled kannattivat projektia.

CTR-kolikko

CTR-kolikkokortti – Visa-logo

CTR-kolikon putoaminen

ICO toi sijoittajilta 32 miljoonan dollarin arvosta ETH: ta. Salausyhteisön jäsenillä oli kuitenkin jo ennen SEC: n väliintuloa alkoi lähettää huoli CTR-kolikkoprojektin aitoutta. Hämärät havainnot sisälsivät väärennettyjä profiilikuvia ja väärennettyjä Twitter-seuraajia. Ainoastaan ​​maksetut lehdistötiedotteet koskivat hanketta, jota perustajat kommentoivat kuin olisivat orgaanisia viestejä. Lokakuussa 2017 New York Times totesi, että Visa-tiedottaja oli kiistänyt mikä tahansa osallistuminen Centran kolikkoon.

Silti perustajilla näytti olevan vastauksia. He totesivat, että epäluotettavien freelancereiden joukko oli sekoittanut profiilikuvat ja häirinnyt yrityksen Twitter-tiliä. NYT-artikkelin jälkeen he yksinkertaisesti poistivat kaikki viittaukset Visaan yrityksen verkkosivustolta.

Huhtikuuhun 2018 mennessä SEC oli ottanut asian omiin käsiinsä. Poliisi pidätti kaksi CTR-kolikoiden perustajaa, Sohrab “Sam” Sharman ja Robert Farkasin arvopaperipetoksista. SEC syytti Centran kolikon perustajia “valheiden verkon kehräyksestä” ja ilmoitti pyrkivänsä pysyviin kieltoihin ja sijoittajien rahojen täydelliseen palauttamiseen..

Pian sen jälkeen suuret pörssit alkoivat poistaa kolikon listalta. Kun CTR Binance -listalta poistaminen tapahtui, kolikosta tuli käytännössä arvoton. Viimeksi Centran kolikkouutiset kertoivat, että DJ Khaled ja Floyd Mayweather kohtaavat molemmat oikeustoimia roolistaan ​​projektin shillimisessä. Mikään ei kuitenkaan takaa, että sijoittajat saavat tai saavat rahansa takaisin.

Mitä voimme viedä pois CTR-kolikkofiaskosta

Jos olet yksi sijoittajista, joka on valitettavasti jäänyt kiinni Centran kolikkorikkomuksesta, sinulla on myötätuntomme. Älä kuitenkaan tule meille Twitchforksin kanssa tämän kirjoittamiseksi, mutta näistä tapahtumista on joitain hyödyllisiä otteita. Tässä ovat suurimmat otot Centra-kolikkohuijauksesta:

Tarkista aina minkä tahansa projektin tärkeimmät väitteet

Jos kolikko väittää olevan aluksella kumppanin, kuten Visa tai PayPal, katso, onko näiden yritysten verkkosivustoilla vahvistavia lehdistötiedotteita. Jos et löydä mitään, vaatimus ei välttämättä ole aito.

Suuret tuotemerkit puhuvat usein, jos heidän mielestään joku käyttää tuotenimeään väärin väittein. Jos et löydä mitään yrityksen verkkosivustolta, eikä mikään muu osoita, onko väitetty kumppanuus aito, lähetä twiitti väitetylle kumppaniyritykselle ja pyydä heitä. Pahimmassa tapauksessa et saa vastausta. Parhaassa tapauksessa saat vastauksen, joka vahvistaa tai hylkää epäilyt.

Julkkismerkinnät eivät tarkoita mitään

Kirjaimellisesti ei mitään. Floyd Mayweather voi olla loistava urheilija, mutta miksi olettaa, että hän tietää salauksesta enemmän kuin isoäitisi? Jos uber-diiva Mariah Carey voisi vakuuttua mainostamaan grungy-hostellimajoituksia (kyllä, se tapahtui), on täysin mahdollista, että kenelle tahansa julkkikselle maksetaan salausprojektin luomisesta.

Floyd Mayweatherin CTR-kolikko

Pysy nyrkkeilyssä, Floyd. Kuvahyvitys: Twitter

Tutustu tiimiin yksityiskohtaisesti

Katso heidän profiilejaan LinkedInissä. Google niitä. Google Image -haku. Käänteinen Google Image -haku. Google News etsi niitä. Jos jokin ei tule yhteen, huuda se projektin yhteisön johtoryhmälle.

Jos mahdollista, suorita haku yritysrekisteröinnistä. Se osoittaa, ovatko perustajat olleet tekemisissä tai olleet johtohenkilöstössä muiden yritysten kanssa. Nämä haut voivat olla vaikeampia Yhdysvalloissa, mutta helpommat joissakin muissa maissa, kuten Isossa-Britanniassa.

Lue kaikki uutiset, joita löydät yrityksestä

Jos löydät vain maksettuja lehdistötiedotteita tai ilmeisesti sponsoroituja viestejä, on mahdollista, että projektitiimi ostaa tiensä julkaisuihin. On vain muutama salausjulkaisu, jotka eivät tarjoa maksettuja tarjouksia.

Tietysti, jos harkitset sijoittamista mihinkään uuteen blockchain-projektiin, sinun pitäisi tehdä perusteellisempi due diligence -harjoitus projektin perusteisiin. Nämä ovat kuitenkin vain muutama ilmeisemmistä alueista, joilla projekti voi vuotaa vihjeitä, jotka osoittavat sen aitouden.

Lopuksi

CTR-kolikon kaltaiset huijaukset on suunniteltu imemään ihmisiä sisään. Niiden olemassaolo on merkki alan kypsymättömyydestä ja osoittaa, että sääntely ei ole huono asia. Jopa sääntelyn kanssa varmista kuitenkin, että noudatat edellä lueteltuja tarkastuksia. Kun teet niin, voit olla varma, että otat järkeviä varotoimia investointiesi suojaamiseksi.

Esitelty kuvahyvitys: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me