Termi pilvipalvelut edelleen mystifioi monia, koska sen määritelmä näyttää roikkuvan eetterissä. Hyvä uutinen on, että se ei ole niin ylivoimainen käsite kuin luulet.

Itse asiassa pilvipalvelut ovat vain tapa järjestää ja ulkoistaa. Ihmiset ovat puolustaneet kahta käsitettä vuosia.

Yritetään lievittää joitain väärinkäsityksiä ja paljastaa pilvipalvelutyypit, jotka muodostavat tyypillisen pilvipinon. Palaamme hetken kuluttua takaisin, mutta toistaiseksi tiedämme vain, että pilvipalvelut tarjoavat kolme ensisijaista palvelua.

Jokainen kolmesta kerroksesta helpottaa edeltävää tasoa ja pinotaan toisiinsa kuin lapsen lelulohkot. Pinon perusta on infrastruktuuri palveluna (IaaS). Toinen kerros on alusta palveluna (PaaS), ja pinon yläosa on ohjelmisto palveluna (SaaS).

Huomaa, että kaikki kolme tasoa ovat palvelu. Kun ostat pilvipalveluita, käytät palvelua, ei tuotetta. Aivan kuten palkkaatte maisemanhoitajan nurmikon leikkaamiseen, te ette myöskään omista ruohonleikkuria työn jälkeen.

Pilvilaskennan tyypit

Sivuhuomautus: Jos olet niin kaukana ja ajattelet itsellesi: “Varmuuskopioi, mikä on pilvipalvelu?”Ota hetki hypätäksesi pilvipalveluiden selittäjän luo. Myöhemmin sinulla on paljon parempi tunne siitä, mitä pilvipalvelu on ja kuinka todennäköisesti jo käytät sitä joka päivä.

Clichen syrjään, uudet moottoritiet ja maaliikenne ovat loistava vertailu pilvipalvelutyyppeihin. Käytämme tätä kehystä esimerkkinä kolmen tason perusteista. Karhu kanssamme, kun matkustat informaatiota pitkin!

Hypätään syvemmälle ja tutkitaan, mitä pilvipalvelutyypit ovat ja miten ne pelaavat hienosti keskenään.

Pilvilaskennan tyypit

Infrastruktuuri palveluna (IaaS)

Ensinnäkin infrastruktuuri.

On helppo unohtaa, että kulissien takana toimii monimutkainen laitteistoverkko, joka määrittelee digitaaliset kokemuksemme. Pinnalla meillä kuluttajilla on todennäköisesti muutama laite. Muutama laitteisto, joka mahdollistaa digitaalisen elämämme.

Ehkä sinulla on ainakin reititin, kannettava tietokone ja älypuhelin. Nämä laitteet vievät fyysistä tilaa elämässäsi. Reititin kellarissa, kannettava tietokone pöydälläsi ja älypuhelin taskussa.

Todellisuus on, että minkä tahansa näiden laitteiden toimimiseksi kulissien takana on kymmenen kertaa enemmän laitteita. Palvelimet, välitystorni, lukemattomia mailia verkkokaapeleita, palvelinkeskuksia ja satelliitteja ovat vain kourallinen esimerkkejä.

Yksinkertaisesti sanottuna, cloud computing -infrastruktuuri on samanlainen kuin tietämme ja kaikki, mikä tukee moottoriajoneuvojen terveellistä virtausta. Toki kadut, tiet ja moottoritiet ovat tärkeitä, mutta se on vain infrastruktuurin jäävuoren huippu. Siellä on myös katukylttejä ja valoja, maalattuja viivoja, organisaatioprotokollia, lainvalvontaviranomaisia, katuvaloja, pelastuspalveluja, betonivalmistajia ja lukemattomia hehtaareja maata.

Kaikki nämä ajoradan osat muodostavat vähimmäisvaatimukset monimutkaisempien järjestelmien ja sovellusten rakentamiselle. Samoin kuin nämä vaaditut komponentit, pilvipalvelujen IaaS tarjoaa alustojen ja palveluiden perustarpeet lisääntyvän huipulla.

Tyypillinen IaaS-palveluntarjoaja, kuten Amazon AWS tai Microsoft Azure, vuokraa ja myy infrastruktuurin pilvipalvelunsa käyttäjille. Sieltä käyttäjät voivat kokeilla ja rakentaa skaalautuviin laitteistoratkaisuihin, jotka ovat täynnä pilvipalveluiden etuja.

Alusta palveluna (PaaS)

Nyt kun laitteisto on paikallaan, seuraava pilvipalvelutyyppi on alusta palveluna (PaaS) -kerros. Täällä asiat muuttuvat hieman aineettomammiksi, ja alamme nähdä yhteyden tarvittavan infrastruktuurin ja haluamiemme sovellusten välillä.

Tämä silloituskerros, alustakerros, sulautuu infrastruktuuriin kehittäjien työkaluihin ja ohjelmoijaympäristöihin.

Tieesimerkkimme kannalta PaaS tarkoittaa pilvipalveluja, kun lainsäädäntö on valtatietä. Lakit ja säännöt siitä, miten voimme rakentaa tietä ja hyödyntää tietä, eivät ole toisin kuin protokollat ​​ja ohjelmointikielet, jotka muodostavat alustan pilvipalvelut.

Tyhjä ajorata voi olla tarvitsemamme infrastruktuuri, mutta lakien ja normien ansiosta tiet voivat kehittyä kapeasta käyttötapauksesta yleiseksi hyödyksi.

Tyhjä palvelin voi olla myös vaadittu infrastruktuuri, mutta ilman protokollia ja ohjelmointikieliä palvelimella ei ole sovelluksia.

Alusta palveluna on taso, joka tarjoaa asiakkaille sekä infrastruktuurin että kehittäjän työkalupaketit, joita he tarvitsevat skaalautuvien ohjelmistojen ja sovellusten rakentamiseen.

Tällä hetkellä linjat IaaS: n ja PaaS: n välillä ovat yhä hämärtyneempiä, kun useampi IaaS-yritys tarjoaa täyden paketin alustaratkaisuja. Esimerkki tästä on Amazonin AWS-palvelut, jotka tarjoavat täyden pilvipalvelutekniikan kaikissa kolmessa kerroksessa. Palveluntarjoajat, kuten Amazon AWS, yhdistävät IaaS: n, PaaS: n ja SaaS: n ekosysteemin, jotta käyttäjät voivat skaalata tehokkaasti tarpeisiinsa.

Ohjelmisto palveluna (SaaS)

Todennäköisesti tunnetuin kerros pilvipalvelutyypeistä, SaaS, jossa sovelluksia ja ohjelmistoja kehitetään ja toimitetaan käyttäjille.

Netflixistä Google Docsiin ohjelmisto palveluna viittaa tyypillisesti pilvisovelluksiin, jotka koskettavat suoraan elämäämme. SaaS-sovelluksen määrittelevä piirre on, että leijonanosa laskennasta tehdään etänä. Toisin sanoen tietokoneesi ei välttämättä tallenna, aja tai ohjaa käyttämääsi sovellusta.

Helppo esimerkki SaaS-sovelluksesta on tekstinkäsittelyohjelmiston kehitys. Vuosikymmen sitten sitten tekstinkäsittelysovellukset, kuten Microsoft Word, ladattiin ja asennettiin jokaiselle tietokoneelle. Esimerkiksi toimiston, jossa on kymmenen tietokonetta, on asennettava kymmenen erillistä kopiota Microsoft Wordista jokaiselle koneelle voidakseen käyttää ohjelmistoa.

Jokainen kone, johon on asennettu Microsoft Word, on suvereeni. Henkilökohtaiset asetukset, tiedostot ja keskeneräiset työt eristettiin kaikki paikalliseen tietokoneeseesi. Tiedostojen siirtäminen toiseen koneeseen tarkoitti niiden siirtämistä manuaalisesti.

Siirtyminen nykyhetkelle: SaaS-pilvipalvelu Google Docs poistaa nuo esteet olemalla lopulta yksi kopio sovelluksesta, joka on jaettu kaikille koneille. Toimistossa, jossa on kymmenen tietokonetta, ohjelmistoa ei ole asennettu mihinkään koneeseen paikallisesti. Sen sijaan kukin tietokone käyttää Google-dokumentteja Internetin kautta ja yleensä verkkoselaimen kautta.

Henkilökohtaiset asetukset, tiedostot ja keskeneräiset työt tallennetaan etäyhteydellä, kaukana tietokoneesta. Tämä tekee toiminnoista, kuten siirtymisestä koneiden välillä ja tiedostojen jakamisesta äärettömän helppoa. Puhumattakaan lukemattomista päänsärkyistä, joita vältetään yhtenäisellä versiolla (jos et tunne kipua täällä, et todennäköisesti ole koskaan joutunut päivittämään kymmenkunnan toimivan tietokoneen käyttöjärjestelmiä … ja ihmettelemme, miksi yritykset päivittyvät niin hitaasti ).

Pumppaa taukoja, missä on moottoritien metafora?

Kerrataan lyhyesti. Ensinnäkin meillä on infrastruktuurimme teiden, opasteiden ja vaadittujen fyysisten komponenttien muodossa stand-in-ominaisuutena laitteistoon, joka virtaa pilvipalveluihin. Toiseksi ovat säännöt ja lainsäädäntö, jotka voivat antaa meille mahdollisuuden rakentaa infrastruktuuria. Pilvessä tämä toinen kerros on alustataso, jossa protokollat ​​ja ohjelmointiympäristöt yhdistyvät pilvi-infrastruktuuriin.

Viimeiseksi meillä on sovellukset tai miten me käyttäjät lopulta voimme käyttää pilvipalvelut. Maanteillä ja teillä nämä ovat kaikki muut komponentit, jotka hyödyntävät moottoriteiden infrastruktuuria ja alustoja. Kuljetusyritykset, Ford Motors, Uber ja Meals-on-Wheels ovat kaikki sovelluksia, joita olisi lähes mahdotonta toteuttaa ilman kahta edellistä kerrosta.

Kuten autoja, varustamoita ja erilaisia ​​palveluja, jotka käyttävät yhteisiä tietämme, SaaS on viimeinen kerros, jossa kehittäjät skaalautuvat ja toimittavat tuotteita ja palveluja käyttäjille. Ilman IaaS: n ja PaaS: n edellistä SaaS ei olisi kulutustuote, ja olisimme edelleen jumissa yhden ohjelmiston / yhden koneen paradigmassa.

Pilvilaskennan tyyppien pinoaminen

Takaisin pinoon. Kuten mainittiin, kukin pilvipalvelutyyppi on kerros pilvipinossa. SaaS on pinon päällä ja on joustavin ja käyttäjäkohtaisin kerros. Sen alapuolella on PaaS-kerros ja sen jälkeen IaaS-kerros.

Jokainen pinon kerros mahdollistaa edellisen. Esimerkiksi ilman infrastruktuurikerrosta PaaS pilviympäristössä olisi epätodennäköistä eikä todellakaan ole pilvien skaalausetujen edistäjä.

Viime kädessä on helpoin ymmärtää pilvipalvelutyypit skaalautuvana ulkoistuksena tietokonetarpeisiisi. Palvelimia kysynnän mukaan, skaalautuvia kehittäjäalustoja ja etäsovelluksia runsaasti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me