Muotiteollisuus käyttää edelleen hyvin vanhoja liiketoimintamalleja. Tarroja ja tunnisteita standardoidaan harvoin, toimitusketjut ovat pitkiä ja monimutkaisia, ja immateriaalioikeuksien perustaminen on erittäin haastavaa.

Jotkut ihmiset ovat ehdottaneet, että blockchain-tekniikan soveltaminen voisi auttaa korjaamaan monia alan nykyisiä ongelmia. Aiomme tarkastella useita ajankohtaisia ​​kysymyksiä, samoin kuin missä lohkoketjut voivat olla hyödyllisiä, ja lopuksi tarkastelemme erilaisia ​​rajoituksia.

Mistä Blockchain voi auttaa

Monet ihmiset ovat naiivisti nähneet blockchainin ihmelääkkeenä nykyisille liiketoimintakysymyksille. Tämä on kaukana totuudesta. Hajanaisessa teollisuudessa, kuten muoti, on kuitenkin joitain hyvin todellisia sovelluksia.

Toimitusketjun hallinta

Lohkoketjuista on keskusteltu toimitusketjuissa useita vuosia. VeChainin ja Waltonchainin kaltaiset projektit ovat jo osoittaneet käyttötapauksen. Sen kyky olla tehokas muodin sisällä on paljon järkevää, kun otetaan huomioon alalla tällä hetkellä hallitsevat monimutkaiset ja jakamattomat toimitusketjut. Blockchain voi auttaa vähentämään tätä monimutkaisuutta, lisäämään läpinäkyvyyttä ja vähentämään jätettä.

Yksi alan suurimmista toimitusketjun haasteista on standardien puute tunnisteiden välillä. Tämä tekee tuotteiden tarkasta seuraamisesta erittäin vaikeaa. Tämän lisäksi väärennetyillä tuotteilla on suuria haasteita ja vaikeuksia toimitusaikojen arvioinnissa.

toimitusketju

Blockchain voisi todella auttaa parantamaan tehokkuutta ja vähentämään kustannuksia koko toimitusketjussa

Yksi lähestymistapa on luoda tapahtuma lohkoketjussa aina, kun kohde siirtyy toimitusketjun pisteestä toiseen. Tämä auttaisi seuraamaan tuotetta ja tarkastamaan sitä. Tärkeää on, että kun lisäät tietoja lohkoketjuun, sitä ei voi muuttaa. Tämä muuttumattomuus suojaa toimitusketjun eri yritysten välisiltä petoksilta. Se on hieno tapa poistaa näiden erillisten yritysten tarvetta luottaa toisiinsa.

Tietenkään se ei ole niin yksinkertaista kuin vain käyttää lohkoketjua. On oltava tapa tarkistaa tuote tarkasti tosielämässä. Yksi tapa saavuttaa tämä on radiotaajuustunnistus (RFID). Tarkastajat käyttävät tätä tekniikkaa tuotteen fyysiseen tarkistamiseen, ja sitten blockchain tallentaa tuloksen.

Kustannusten alentaminen

Kustannusten alentaminen on ilmeinen ja helppo toteuttaa tapa muodostaa blockchain-tekniikkaa. Kun otetaan huomioon monien tuotemerkkien toimitusketjujen globaali ja monimutkainen luonne, maksukustannusten alentaminen voisi säästää teollisuudelta valtavan määrän rahaa vuosittain. Koska monia raaka-aineita valmistetaan ja jalostetaan Afrikan, Kaakkois-Aasian ja Etelä-Amerikan kehitysmaissa, maksut voivat yleensä olla erittäin kalliita.

Jos muotimerkit käyttävät kryptovaluuttoja maksamiseen, ne voivat vähentää kustannuksiaan merkittävästi. Koska maksu on peruuttamatonta, sen pitäisi auttaa vähentämään maksujen peruuttamista ja petoksia.

Tämän lisäksi voi olla mahdollista käyttää älykkäitä sopimuksia kaikkien maksujen hallintaan. Esimerkiksi kun uuden tuotteen toimitus saapuu vähittäiskauppiaan varastoon tehtaalta, oraakkeli voisi välittää tämän tapahtuman älykkääseen sopimukseen. Älykäs sopimus toteuttaisi sitten ennalta määrätyn kryptovaluutan maksun tehtaan omistajille.

Älykkäät sopimukset voivat myös vähentää huomattavasti osapuolten välisen vaaditun paperityön määrää. Tämä puolestaan ​​vähentäisi tarpeettomia kustannuksia ja lisäisi tehokkuutta. Seurauksena olisi suurempi tuotemerkkien ja toimittajien voitto ja mahdollisesti alhaisemmat kustannukset kuluttajille, mikä hyödyttää molempia osapuolia.

Varastonhallinta

Varaston hallinta on brändien kannalta kriittistä. Vaatekanta on yleensä suurin yritys ja yritys, jolla on muotiyritykset. Kannattavuuden ylläpitämiseksi on välttämätöntä varmistaa, että varastot liikkuvat nopeasti ja että määrä on aina hyvä ilman, että varastoja on liikaa. Kommentoijat ovat ehdottaneet, että lohkoketjut voisivat auttaa tässä.

Tämä on yksi blockchainin vähemmän ilmeisistä eduista muodissa. Jotkut ihmiset ovat ehdottaneet varastoyksikköjen määrän tallentamista lohkoketjuun nykyisten tietokantojen sijaan. Lisäksi olisi tehokkaampaa tallentaa tämän tiedon hajautusketjuun. Joko niin, toivo on, että myyjät ja toimittajat voisivat kommunikoida varastotasonsa keskenään blockchainin kautta. Vaikka se saattaa lisätä tehokkuutta ja vähentää kustannuksia, jos toimittajat ja myyjät käyttävät samaa lohkoketjua, sama voidaan sanoa jaetusta tietokannasta.

Todellinen syy käyttää blockchainia olisi varmistaa muuttumattomuus, jos osapuolet eivät luota toisiinsa pitämään tarkkaa varastotasoa. Tietenkin tällaisen lohkoketjun toteuttaminen osapuolten välillä edellyttäisi standardoidun varastointitunnisteen käyttöä.

Aivan kuten toimitusketjun hallinnassa, on välttämätöntä käyttää lohkoketjua RFID: n kaltaisen fyysisen todentamistekniikan rinnalla.

Vahvistetaan vaatimuksia

Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia ostamiensa vaatteiden hankinnasta sekä eettisistä että ympäristöllisistä syistä. Uutiset hirvittävistä työoloista ja huonoista ympäristönormeista kehitysmaissa voivat pilata tuotemerkin. Monet tuotemerkit käyttävät valtavia määriä resursseja yrittäessään vakuuttaa asiakkaille, että heidän tuotteillaan on korkeat eettiset ja ympäristövaatimukset. Tähän asti näiden väitteiden todellinen todentaminen on kuitenkin ollut hyvin vaikeaa.

Integroimalla blockchain-tekniikka kuluttajat voivat luottaa yritysten esittämiin väitteisiin. Yritykset voisivat käyttää sitä todistamaan tuotteen alkuperän ja vaatetustuotteen todellisen tuotemerkin. Kuluttajat voivat tarkastella tuotteen toimitusketjun kaikkia osia ja olla vuorovaikutuksessa niiden kanssa, olipa kyse sitten villan tuottaneesta lampaanviljelijästä tai tehtaan omistajasta.

VeChain on johtanut taistelua tässä suhteessa. Vuonna 2017 VeChain oli yhteistyössä Babyghost-etiketin kanssa käyttääkseen lohkoketjua auttaakseen brändiä välittämään tavaroidensa tarinan kuluttajille. Toisin kuin RFID, he käyttivät lähikenttäviestinnän (NFC) siruja tuotteiden fyysiseen tarkistamiseen. Tämä tarkoitti sitä, että kuluttajat pystyivät tarkistamaan tuotteen alkuperän ja matkan sekä pääsyn tietovälineisiin sen kulkiessa toimitusketjun läpi.

Tämä oli hyvä esimerkki siitä, miten blockchain yhdessä muiden tekniikoiden kanssa voi tehokkaasti todentaa väitteet, lisätä läpinäkyvyyttä ja hyödyttää lopulta kuluttajia ja tuotemerkkejä. Lohkoketjun muuttumattomuus tarjoaa tietynasteisen turvallisuuden ja läpinäkyvyyden, jota aiemmin oli mahdotonta saavuttaa.

IP: n ja rojaltien suojaaminen

Suunnittelijat menettävät usein suuren osan henkisestä omaisuudestaan ​​(IP) ja siihen liittyvistä rojalteista. Muotin arvo riippuu näiden yksilöiden luovuudesta. Liian usein he eivät saa sitä osaa voitosta, jonka pitäisi.

Olisi mahdollista liittää IP-oikeudet samoihin asiakirjoihin, jotka on tallennettu toimitusketjun ja varastotietojen kanssa lohkoketjuun. Tarvitaan vain aikaleima ja tallennus allekirjoitettu oikeudellinen asiakirja, joka koskee IP-oikeuksia ketjussa. Vaihtoehtoisesti voit tietysti tallentaa asiakirjan tiivisteen ja linkin, joka osoittaa koko tiedoston sijainnin. Tämä voisi suojella mainosaineistoa ja nostaa heidän palkkojaan, jolloin väärentäjät ja huijarit menettäisivät voittoa heidän kustannuksellaan.

Lisäksi, kun esineitä lähetettiin jakelijoille ja myynti tapahtui, seuraamalla tätä kaikkea suunnittelijat voivat saada maksettavat rojaltit. Älykkäät sopimukset voivat lisäksi laukaista nämä rojaltimaksut ja automatisoida maksut vastaanottajalle ilman välittäjien ja paperityötä.

Blockchainin käytön rajoitukset

Muotiteollisuudessa on joitain erittäin jännittäviä sovelluksia lohkoketjuun. Tätä optimismia ei kuitenkaan pidä hukuttaa, sillä on joitain hyvin todellisia rajoituksia.

Konsensusmekanismi

Yksi lohkoketjujen ongelmista on, että läpimenon ja hajauttamisen välillä on tyypillisesti kompromissi. Monet blockchain-ehdotuksista, joita olemme tarkastelleet, luottavat suhteellisen suuren määrän tietojen tallentamiseen blockchainiin. Tämä tuo esiin hajauttamista ja muuttumattomuutta koskevia kysymyksiä. Voi olla, että tietovaatimusten täyttämiseksi yritykset käyttävät yhdistettyjä lohkoketjuja julkisten sijaan. Valitettavasti tämä jätä oven mahdolliseksi salaliittojen tuottajien tai validoijien välisen salaisen yhteistyön mahdollisuudelle. Viime kädessä tämä voi heikentää turvallisuutta ja muuttumattomuutta, jota teollisuus etsii lohkoketjusta.

Luottamus ihmisiin

Muista, että lohkoketju on tapa tallentaa ja jakaa digitaalista tietoa. Lohkoketju ei voi mitenkään auttaa tietojen paikkansapitävyyttä. Mikä tahansa lohkoketjuratkaisu, riippumatta siitä, onko se tarkoitettu toimitusketjulle tai varastojen hallintaan, perustuu muihin tekniikoihin, kuten RFID- tai NFC-siruihin, ja viime kädessä ihmisten hyvään tahtoon ladata oikeat tiedot. Mikään tähän mennessä esitetty ratkaisu ei oikeastaan ​​ratkaise yksilöiden huonojen käytäntöjen ongelmaa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me