Pilvilaskennan haasteita varjostaa helposti se, että markkinat ovat tällä hetkellä läpi valtavan nousukauden. Pilvilaskennan sektoria hallitsee pieni joukko suuria teknologiayrityksiä, mukaan lukien Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure ja IBM. AWS johtaa markkinaosuuttaan, mutta kaikki nämä yritykset kasvavat hämmästyttävällä tavalla. AWS raportoitu Liikevaihdon kasvu 49 prosenttia vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä, kun Microsoft sanoi, että Azure-tulot nousivat 93 prosenttia.

Kuulostaa hyvältä uutiselta? Ehkä, mutta edes kukoistavilla markkinoilla pilvipalvelujen haasteita ei pidä aliarvioida. Tässä tarkastellaan kuinka suuret teknologiayritykset kamppailevat pysyäkseen kysynnän tasalla ja kuinka hajauttaminen voisi olla yksi tulevaisuuden pilvipalvelujen kriittisistä mahdollisuuksista.

Miksi pilvipalvelut ovat niin suuressa kasvussa?

Yksi syy on tekoälyn (AI) kehittäminen. Tekoälyn algoritmit tukeutuvat valtaviin tietomääriin. Vielä muutama vuosi sitten tekoälyohjelmien suorittamiseen ei tarvinnut vain tarvittavaa laskentatehoa. Parempi laitteisto tarkoittaa nyt, että tekoälyn kehitys syö tietojenkäsittelytehoa niin nopeasti kuin se tulee saataville. Yksi analyysi osoitti, että tekoälyn laskentatehon kulutus on kaksinkertaistunut kolmen ja puolen kuukauden välein vuodesta 2012 lähtien. Vertaa sitä Mooren lakiin, jonka voimassaoloaika oli 18 kuukautta.

tekoäly

Ahne tekoälyrobotit söivät kaikki tietokoneen piirakat. Kuva: Pixabay.

Kun otetaan huomioon tekoälyn ahne tiedonhalu ja siten laskentateho, pilvipalvelujen suurimmat haasteet ovat nykyään tarjonta ja kysyntä. Kysynnän kasvaessa pilvipalvelujen tarjoajien on löydettävä keinoja joko lisätä tarjontaansa tai hallita hinnoittelua kysynnän hillitsemiseksi. He tekevät molempia.

Pilvipalvelujen haasteet # 1: Tarjonnan ja kysynnän hallinta nykyisellä palvelinkapasiteetilla

Pilvipalvelujen tarjoajat, kuten AWS, toimivat porrastetulla hinnoittelulla. Tämän mallin avulla asiakkaat voivat valita tietyn työtyypin tarvitseman laskentatehon. AWS myy ensiluokkaisia ​​tilattavia palveluja, jotka ovat aina käytössä jatkuvaa palvelua tarvitseville asiakkaille. Se myy myös pilvipalvelujen spot-esiintymiä vaihtelevilla hinnoilla. Nämä toimivat asiakkaille, jotka voivat jonottaa töitä, kunnes palvelimen kapasiteettia on käytettävissä, joten he voivat käyttää vähemmän.

Joten kuvittele ohjelmistoyritys, jolla on yksi tuote käynnissä ja joka on parhaillaan kehittämässä toista. Live-tuotteelle yritys ylläpitää asiakkailleen verkkopohjaista asiakaspalvelun chat-robottia. Kehitettävän tuotteen osalta heidän on suoritettava joitain testejä, mutta ne ovat melko joustavia, kun testit voidaan suorittaa, koska he voivat vain jonottaa ne yön yli tarvittaessa.

Tämä yritys ostaa on-demand-palvelun chatbotilleen, joten botti on aina asiakkaidensa käytettävissä. Kehittyvälle tuotteelle he tekevät tarjouksia paikan päällä. Ne määrittävät enimmäisrajan, jonka he maksavat palvelimen kapasiteetista. Heidän pilvipalvelujen tarjoajansa arvioivat palvelinten saatavuuden reaaliaikaisen kysynnän mukaan. Kun laskentatehon hinta laskee alle ohjelmistoyrityksemme asettaman kynnysarvon, heidän testityönsä alkavat toimia. Jos kysyntä nousee työpaikan puolivälissä, hinta nousee uudelleen ja palveluntarjoaja siirtää valtaa muualle.

Asiakas säästää jopa 90 prosenttia premium-on-demand-hinnasta käyttämällä spot-instansseja joustaviin töihin. Kaikki asiakkaat eivät kuitenkaan voi olla niin joustavia laskentatehonsa suhteen. Lisäksi tämä ratkaisu hallitsee vain olemassa olevaa kysyntää, eikä se ratkaise kysynnän valtavaa kasvua.

Pilvitietotekniikan haasteet # 2: Kapasiteetin kasvaminen usealla palvelinkeskuksella

Pilvilaskennan tarjoajat toimivat datakeskuksissa. Joten pilvipalvelujen kapasiteettihaasteisiin vastaamiseksi palveluntarjoaja voi vain rakentaa lisää datakeskuksia varmasti?

He voivat, mutta palvelinkeskukset vaativat valtavia energiansaantia. Yksi raportti vuodelta 2016 arvioi, että maailman datakeskukset olivat kuluttaneet enemmän energiaa kuin koko Yhdistynyt kuningaskunta edellisenä vuonna. Se toi myös esiin japanilaisen tutkimuksen, jonka mukaan maan datakeskukset kuluttavat koko kansallisen sähköntoimituksen vuoteen 2030 mennessä, jos kasvu jatkuu keskeytyksettä.

Joten vain uusien datakeskusten rakentaminen ei voi olla ainoa ratkaisu.

Tulevaisuuden näkymät: hajauttaminen

Hajauttaminen voisi tarjota ratkaisun. Hajautetut tietokoneiden verkot voisivat toimia yhdessä tarjotakseen käyttämättömän kapasiteetin verkon käyttäjille, jotka ovat valmiita maksamaan siitä. Joten sano, että sinulla on kryptovaluuttojen louhinnan GPU, mutta et käytä sitä juuri nyt. Ehkä Bitcoin-kaivostoiminnasta on tullut kannattamatonta hintalangan syvyydessä. Voit laittaa kyseisen GPU: n käytettäväksi hajautetussa pilvipalveluverkossa. Joku maksaisi sinulle digitaalisilla rahakkeilla, jotta he voivat käyttää grafiikkasuorittimen virtaa auttaakseen AI-kehitystestaustaan.

DeepBrain Chain on yksi lohkoketjuprojekteista, jotka tähtäävät tämän saavuttamiseen ja on suunnattu suoraan tekoälyn laskentatehon kasvaville markkinoille. DeepBrain-ketjussa kuka tahansa voi ansaita rahakkeita myötävaikuttamalla käyttämättömään laskentakapasiteettiinsa, joka myydään tekoälyn kehittäjille.

Tatau on samanlainen, mutta uudempi blockchain-projekti, joka käyttää tätä hajautetun laskentatehon käsitettä tekoälyyn.

Hajauttaminen tarjoaa todellisen ratkaisun datakeskuksen ylikehityksen ongelmaan, koska se ei vaadi uuden laitteiston tuomista. Se on myös joustavampi kapasiteetin vaihtelujen hallinnassa, koska verkossa on paljon pienempiä operaattoreita. Kun datakeskus on rakennettu, sitä on käytettävä tehokkaana, kun taas hajautetulla tietokoneverkolla on enemmän sietokykyä käyttämättömään kapasiteettiin.

Tämä on vain yksi skenaario. Vaikka tulevaisuudessa voi olla paljon muita mahdollisuuksia lohkoketjuun ja pilvipalveluihin.

Quantum Computing

Kvanttilaskenta tarjoaa uuden mahdollisuuden ratkaista pilvipalvelujen haasteet. Nämä tietokoneet hyödyntävät subatomisten hiukkasten kykyä esiintyä useassa tilassa samanaikaisesti. Vakiodatabitti voi olla vain yhdessä tilassa kerrallaan, joko 1 tai 0. Kvanttibitti tai kvitti voi olla olemassa kahdessa tilassa samanaikaisesti. Tämä kaksoistila antaa heille mahdollisuuden hallita huomattavasti enemmän dataa kuin perinteinen bitti.

Kvanttitietokone

Kvanttitietokoneet voivat olla pilven tulevaisuus

Kvanttilaskenta on vielä alkuvaiheessa. Kaksi pilvipalvelujen tarjoajaa, IBM ja Alibaba, ovat kuitenkin lanseeranneet omat kvanttitietokoneensa. Yksi käynnistys, Rigetti, pyrkii käynnistämään oman Quantum Cloud Services -palvelunsa. Joten kvanttipilvilaskenta voisi olla täällä aikaisemmin kuin ymmärrämme.

Johtopäätös

Pilvilaskenta on ehdottomasti täällä pysyä. Pilvilaskennan haasteet painavat kuitenkin pian nykyisiä operaattoreita, jos he yrittävät säilyttää vallitsevan tilanteen. Tässä luetelluista skenaarioista tulevaisuuteen sisältyy todennäköisesti sekoitus erilaisia ​​malleja, mukaan lukien olemassa oleva infrastruktuuri, hajautetut verkot ja kvanttitietokoneet ainakin hetkeksi. Kun tekoäly asettaa pilvelle jatkuvasti kasvavia vaatimuksia, tarvitsemme näitä vaihtoehtoja ennemmin kuin myöhemmin.

Esitelty kuva Pixabaystä.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me