Sharding on tekniikka, josta puhutaan usein kryptovaluuttayhteisössä. Vaikka sirpoutuminen on ollut tärkeä osa perinteistä tietokantatekniikkaa monien vuosien ajan, siitä lopulta keskustellaan, mutta muutamat projektit toteuttavat sen myös ratkaisuna lohkoketjun skaalautuvuuteen.

Tässä artikkelissa keskustelemme shardingin tähänastisesta syntymästä, sen nykyisistä toteutuksista ja siitä, miten sen toteutus voisi muuttaa maksujen skaalautuvuuden tulevaisuutta.

Sirpoutumisen käsite

Sirpaleinen on tietyntyyppinen tietokantojen osiointi, joka erottaa suuremmat tietokannat pienemmiksi, nopeammin ja helpommin hallittaviksi osiksi, joita kutsutaan tietokilpeiksi. Usein se voi olla suhteellisen helppo pilkkoa tietoja. Yksi yksinkertainen esimerkki on useisiin asiakkaisiin liittyvien tietojen sijoittaminen eri palvelimille kunkin käyttäjän maantieteellisen sijainnin perusteella.

Blockchain-tekniikan toteutuksen jakaminen on kuitenkin paljon monimutkaisempaa. Tämä johtuu siitä, että perinteiset lohkoketjut vaativat kaikkia solmuja kuljettamaan kaikki tiedot lohkoketjussa. Yksi suurimmista syistä, miksi useimmat blockchain-projektit luottavat edelleen tähän malliin, on se, että sitä pidetään erittäin turvallisena tapana varmistaa, että liiketoimet validoidaan tarkasti.

Hienonnuksen käytännöllisyyden ja rajoitusten ymmärtämiseksi on parasta ymmärtää konsensusalgoritmit yleisesti. Kuten huomautettiin Tämä artikkeli, Työntekijöiden (PoW) algoritmeja käytetään erityisesti turvallisuussyistä. Yleensä PoW: n hyökkäys on paljon kalliimpaa kuin Proof-of-Stake (PoS). PoW: n suuri virhe on kuitenkin se, että sen tekninen suunnittelu tekee yleensä suuremmista lohkoketjuista erittäin tehottomia tapahtumien suorittamisessa ajoissa.

Ethereumin sirpale

Tunnetut rajoitukset

Ainakin vuonna 2018 näyttää vaikealta (tai periaatteessa mahdottomalta) käyttää sirpoutumista 100% PoW-algoritmissa. Vaikka ei vielä tiedetä, voiko sirpoitus lopulta toimia PoW: n kanssa vai ei, muutamat projektit ovat osoittaneet, että sirpiminen on mahdollista PoS: n kanssa. Erityisesti lohkoketjuille, joiden on tarkistettava suuri määrä tapahtumia, sharding ehdottaa skaalautuvuuden huomattavaa parantamista johtuen siitä, että jokaisen solmun on vain kuljetettava osa datasta tapahtuman suorittamiseksi.

Vaikka sirpalointiteknologian tehokkuus lyhentää merkittävästi tapahtumien valmistumisaikoja, suurin mahdollinen este sirutuksen toteutumiselle reaalimaailmassa on ollut sen mahdolliset turvallisuusongelmat. Toinen huomioitava tekijä on, että monet markkinoiden parhaista blockchain-projekteista vuonna 2018 käyttävät edelleen PoW: tä. Konsensusalgoritmien muuttaminen voi olla melko vaikeaa mille tahansa projektille ja vaatii jonkin aikaa. Viime kädessä sirpaleisen lohkoketjun luomisen tavoite on yksi tärkeimmistä syistä, miksi Ethereumin kaltaiset projektit siirtyvät kohti PoS-algoritmien suurempaa käyttöönottoa.

Kuten selitettiin Ethereumin Sharding FAQ Github -asiakirja, sirpaleisen lohkoketjun perussuunnittelu voisi sisältää muutaman eritasoisen solmun, jolla on erilaisia ​​rooleja lohkoketjussa. Nämä voivat sisältää erittäin täysiä solmuja aina valosolmuihin asti. Ethereum-asiakirjasta löydät myös useita lyhyitä, mutta erittäin teknisiä selityksiä tunnetuille ongelmille / haasteille, jotka on otettava huomioon luotaessa murtunutta lohkoketjua.

lajittelu

Nykyiset toteutukset

Tällä hetkellä on olemassa muutamia avainhankkeita, jotka työskentelevät sirpaleiden tekniikan parissa, ja Ethereum on merkittävin projekti (markkinoiden korkosijoitusten kannalta). Kuten Vitalik Buterin vihjasi twiitissä 30. huhtikuuta 2018 “Sharding is coming”. Ethereum julkaisi todistuksen konseptista aiemmin vuonna 2018, ja Buterin on todennut, että projektitiimi on edistynyt paljon tekniikan kehittämisessä.


Silti on epäselvää, kuinka paljon sirottelu lisäisi mahdollisten tapahtumien määrää sekunnissa. Vaikka paljon numeroita on heitetty ympäri, Buterin ja muut blockchain-asiantuntijat ovat todenneet, että miljoona tapahtumaa sekunnissa (tps) on erittäin todennäköistä.

Markkina-arvoluokituksia tarkasteltaessa on myös muutamia muita korkean tason projekteja, jotka haluavat luoda perustan suuremmalle skaalautuvuudelle sirpoutumistekniikan avulla. Esimerkiksi Zilliqa, osoitti 2400 tps käyttämällä 3600 solmua huhtikuun 2018 testnet-julkaisussaan ja pyrkii julkaisemaan mainnetinsa joskus vuoden 2018 kolmannella vuosineljänneksellä.

Onnistunut mainnet-lanseeraus, jossa on suuri määrä tps, voi tuoda projektille enemmän tukea lyhyellä aikavälillä, mutta on jopa tärkeää nähdä, mikä projekti voi viime kädessä saavuttaa enemmän tps kuin Visa tosielämässä. Silloinkin kun tämä virstanpylväs saavutetaan, on edelleen epäselvää, voiko Zilliqa, Ethereum tai jokin muu projekti väittää olevansa parhaiten sirpaleinen lohkoketju tässä käynnissä olevassa kilpailussa.

Muut skaalautuvuusratkaisut

On myös syytä huomata, että sirpaloituminen ei ole ainoa skaalautumistekniikka, jonka monet suuret projektit pyrkivät toteuttamaan. Sitoutuminen sirpaleiden käyttöönottoon ei myöskään tarkoita muiden uusien teknologioiden hylkäämistä. Toistaiseksi näyttää siltä, ​​että useimmat projektit ovat valmiita toteuttamaan skaalautuvuusratkaisujen yhdistelmän. Esimerkiksi ketjun ulkopuoliset protokollat, kuten Salama ja Plasma, samoin kuin sivuketjuprotokollat, kuten Loom Networkin ehdottama, ovat myös iso osa laajempaa siirtymää kohti parannuksia suoritustehokkuudessa.

Monissa tapauksissa muilla teknologiasektoreilla uudempien tekniikoiden kehitys on erittäin kilpailukykyistä, ja kehitystä paljastetaan harvoin eri projektiryhmien keskuudessa. Blockchain-tekniikalla yhteistyö koko teollisuudessa on kuitenkin ollut melko yleistä. Jos tämä suuntaus jatkuu, monet blockchain-projektit voisivat lopulta soveltaa sirpalointiratkaisuja.

Mitä sirpaloitumisesta voi tulla realistisesti tulevaisuudessa?

Sharding on lupaavaa sekä lohkoketjujen tekniselle kehitykselle että kryptovaluuttojen käyttöönotolle. Tällä hetkellä monimutkaisia ​​kysymyksiä, kuten sirujen välinen viestintä ja sirpaleisten lohkoketjujen yleinen turvallisuus, näyttää olevan vaikea ratkaista.

Tällä hetkellä on vielä liian aikaista kertoa tarkalleen, milloin lohkoketjut toteuttavat sirpaloitumisen. Kyky saavuttaa miljoona tps asettaisi kaikki blockchain-projektit helposti fiat-valuutan maksuprosessoreiden (esim. Visa, Mastercard jne.) Eteen.

Kilpailu sellaisten tosielämän skaalautuvuustasojen saavuttamiseksi sirpaloitumisella on (ja muita ratkaisuja) käynnissä. Riippumatta siitä, mikä projekti pystyy saavuttamaan tämän esityksen ensin, on mielenkiintoista nähdä, miten tavoitteen tekeminen muovaa alan yhteistyön ja kilpailun maisemaa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me