Blockchainia on mainostettu ratkaisuna ongelmiin, jotka vaihtelevat parantavan syövän oikeuttamaan mustat markkinat Yhdysvaltain vankilajärjestelmässä. Vaikka jotkut käyttötapaukset ovat ehdottomasti vähäisempiä kuin toiset, blockchain-ilmastonmuutosratkaisuihin uskotaan tällä hetkellä paljon. Mutta onko se perusteltua?

Ilmastonmuutosongelma pahenee

Viime vuoden lokakuussa YK antoi voimakkaimman varoituksen ilmastonmuutoksesta. Meillä on vain kaksitoista vuotta aikaa rajoittaa ilmaston lämpeneminen korkeintaan 1,5 C: een (2.7 F) verrattuna esiteolliseen aikaan. Jopa puoli astetta tämän jälkeen tuo paljon pahempia äärimmäisen kuumuuden, kuivuuden ja tulvien riskejä. Lisäksi ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot ovat odotetaan siirtävän yli 143 miljoonaa ihmistä seuraavien kolmen vuosikymmenen aikana, jotka joutuvat pakenemaan kodeistaan ​​päästäkseen ilmastoon liittyvistä kysymyksistä.

Ilmastonmuutosta koskevan Pariisin sopimuksen tavoitteena on rajoittaa nousu alle 2 ° C: seen. Siksi 1,5 C: n nousun saavuttaminen on nykyisen sitoumuksen kunnianhimoinen loppu. Pariisin sopimus vaatii jokaista maata määrittelemään oman osuutensa ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi. Kunkin maan panosta kutsutaan kansallisesti määritetyksi osuudeksi (National Determined Contribution, NDC). Jokaisen kansakunnan on varmistettava, että tavoitteista tulee asteittain kunnianhimoisempia.

On tärkeää huomata, että Pariisin sopimuksella ei ole oikeudellista täytäntöönpanokelpoisuutta ja että kukin maa osallistuu siihen yksimielisesti. Jos maat alkavat lähteä, sopimus voi hajota ja jättää maailman ilman ratkaisua nousevien globaalien lämpötilojen ongelmaan.

Voiko Blockchain-ohje?

Mittaus ja seuranta ovat keskeisiä haasteita ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tämä ei koske vain makrotasoa, joka on tarpeen sen tarkistamiseksi, miten kansakunnat edistyvät pyrkimyksissään vähentää hiilidioksidipäästöjä. Myös yritysten ja ihmisten on osallistuttava. Johtamisasiantuntijan Peter Druckerin sanoin: “Mitä mitataan, sitä hallitaan.”

Lohkoketju tarjoaa keinon luoda yksi totuuskohde entiteettien välillä soveltamalla konsensusmenetelmiä. Reaalimaailman omaisuus voi tulla merkityksi lohkoketjuun, mukaan lukien hiililuotto tai vihreä energia. Nämä varat ovat vaihdettavissa, luovat arvoa ja kannustavat ilmastonmuutospyrkimyksiä kansakuntien ja yritysten sisällä.

Tammikuussa 2018 YK ilmoitti muodostuminen Ilmastoketjuyhdistys. Ilmoituksessa hahmoteltiin ryhmän missio “edistää yhteisen edun mukaisten kysymysten parissa työskentelevien jäsenten välistä yhteistyötä ja auttaa parantamaan DLT: n ilmastosovellusten ympäristön eheyttä ja tuloksia.” Koalitiolla on nyt yli sata jäsentä, mukaan lukien kansalaisjärjestöt, konsulttiyritykset ja erilaiset blockchain-yritykset ja -yhdistykset.

Blockchain-ilmastonmuutosryhmät

YK: n ponnistelujen perusteella näyttää väistämättömältä, että lohkoketjulla on rooli tulevaisuuden ilmastonmuutoksen hallinnassa. YK: n aloite ei kuitenkaan ole ainoa. Useat muut blockchain-ilmastonmuutosryhmät ja -projektit pyrkivät edistämään ponnisteluja. Tässä on vain muutama.

Blockchain Climate Institute

Blockchain Climate Institute on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon, vapaaehtoisten vetämä yksikkö. Se toimii ajatushautomona sekä edunvalvontaryhmänä lohkoketjun ilmastonmuutosaloitteille. Instituutin tehtävänä on “lisätä kansainvälisen ilmastonmuutospolitiikkayhteisön tietoisuutta Blockchain-tekniikan valtavasta potentiaalista parantaa merkittävästi ilmastotoimia.”

Sen tavoitteena on saavuttaa tämä tehtävä kolmella alueella:


  • Ilmastonmuutoksen rahavirroihin puuttuminen, nimittäin ilmastonmuutokseen tarvittavien investointien ja niiden summien välisen rahoitusvajeen täyttäminen, jotka maat ovat jo sitoutuneet maksamaan Pariisin sopimuksen mukaisesti
  • Ilmastorahoituksen avoimuuden lisääminen
  • Autetaan kehitysmaita saamaan ilmastorahoitusta

Blockchain Climate Institute

Blockchain Climate Institutein kotisivu

Instituutin neuvottelukunnassa on vaikuttava joukko asiantuntijoita ilmastonmuutoksen ja lohkoketjujen aloilta. Heihin kuuluu entinen ilmastonmuutosjohtaja Maailmanpankista ja entinen MD Kanadan Blockchain Research Institute (Donin ja Alex Tapscottin yhdessä perustama ammatillinen elin).

Blockchain for Climate Foundation -säätiö

Blockchain for Climate Foundation -säätiö on yksi, selkeä tavoite: laittaa Pariisin sopimus blockchainiin. Se on kunnianhimoinen projekti, jossa kukin maa liittyy yhteen blockchain-pääkirjaan ja kirjaa avoimesti omat investointinsa ja panoksensa ilmastonmuutokseen. Jos se vedetään pois, se on kattava lähes globaalin lohkoketjun ilmastonmuutosennätys.

Tällainen maailmanlaajuinen pääkirja olisi tietysti tehokas väline ilmastoon liittyvien aloitteiden vaikutusten mittaamisessa ja hallinnassa. Se olisi kuitenkin myös vaikuttava osoitus kansainvälisesti lopullisesti käytetyn blockchain-tekniikan mahdollisuudesta.

Blockchain for Climate Foundation -säätiö

Blockchain for Climate -säätiön kotisivu

Blockchain for Climate -säätiö toimii Kanadassa. Sellaisena se alkaa Kanadan kansallisen hiilitilin asettamisesta blockchainiin. Tämä toimii todisteena konseptista, osoittaen muille maille, mitä on mahdollista blockchain-ilmastonmuutostyökaluilla. Säätiö kutsuu myös koolle hallituksen edustajien työryhmän auttamaan työkalun ohjaamisessa ja kehittämisessä.

Climate Ledger Initiative

Climate Ledger Initiative on toinen ryhmä, joka on omistettu blockchain-ilmastonmuutosratkaisujen tutkimukselle ja kehittämiselle. Ilmoitetun tehtävän on “nopeuttaa ilmastotoimia Pariisin ilmastosopimuksen ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti lohkoketjuun perustuvan innovaation avulla, jota voidaan soveltaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, sopeutumiseen ja rahoitukseen”.

Zürichissä toimiva kestävän kehityksen säätiö CleanTech21 on aloitteen takana. Sekä Sveitsin että Liechtensteinin hallitukset rahoittavat Climate Ledger Initiative -aloitetta.

Viime vuoden joulukuussa aloitteen julkaisi kattavan paperin yksityiskohtainen kuvaus eri tavoista, joilla blockchain-ilmastonmuutosaloitteet voivat auttaa edistämään syytä. Näihin sisältyi lohkoketjun käyttö hiilen hinnoittelussa ja verotuksessa sekä merkkipohjainen joukkorahoitus ilmastonmuutosaloitteille. Toinen esimerkki on uusiutuvan energian kehittämisen lohkoketju.

Johtopäätös

Kuten itse tekniikka, blockchain-ilmastonmuutosaloitteet ovat edelleen hyvin lapsenkengissään. Se heijastaa sitä, että tutkimukseen perustuvia ryhmiä ja ajatushautomoita on paljon. Tässä varhaisessa vaiheessa monet heistä työskentelevät erikseen, mutta kohti samoja tavoitteita.

Kun lohkoketju kypsyy ja hallitukset ja yritykset luottavat uuteen tekniikkaan, on todennäköistä, että monet näistä erilaisista ryhmistä yhdistyvät laajempiin ja tehokkaampiin aloitteisiin. Kun näin tapahtuu, näemme blockchainin todellisen potentiaalin ilmastonmuutoksen kääntämisessä.

Esillä oleva kuva Pixabaystä

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me