DEX on hajautettu pörssi ja se on pohjimmiltaan uuden tyyppinen parien sovitus, jonka avulla ihmiset voivat tehdä tilauksia ja käydä kauppaa kryptovaluutoilla ilman välittäjälaitosta, joka hallinnoi pääkirjaa tai hallitsee käyttäjävaroja.

Kryptovaluutat innostivat monia ihmisiä, koska ne loivat tavan käydä kauppaa arvolla ilman välittäjien tarvetta. Blockchain-tekniikan avulla vieraat voivat luottaa toisiinsa tarvitsematta keskusta. Se on hämmästyttävä tekniikka, joka voi muuttaa tapaa rakentaa talouttamme ja ajattelemme kauppaa.

Haasteena on tietysti päästäksesi ekosysteemiin, sinun on ostettava jokin kryptovaluutta käyttämällä jo olemassa olevaa valuuttaa (dollareita, euroja jne.). Tyypillisesti se tehdään jollakin suurimmista pörsseistä, kuten Coinbase tai Kraken. Molemmat ovat kuitenkin keskitettyjä laitoksia.

He ottavat tietojasi, hallinnoivat tilejäsi ja ovat alttiita hidastumisille tai suorille hyökkäyksille. Keskitettyjen pörssien käyttö kryptovaluutan ostamiseen on ironista kokemusta. Jotta pääset luottamattomaan, hajautettuun ekosysteemiin, sinun on luotettava keskitettyyn laitokseen.

DEX: t pyrkivät muuttamaan tätä kokemusta tarjoamalla käyttäjille tapoja löytää toisiaan ja käydä kauppaa suoraan ketjussa. Yhdelläkään suurella DEX: llä ei ole toistaiseksi fiat-yhdyskäytävää, mutta monet kilpailijat ovat rakentaneet hajautettuja pörssejä, jotka mahdollistavat salauksesta salaukseen -kaupan. Tässä kattavassa oppaassa tarkastelemme, mikä on DEX, tällaisen lähestymistavan edut ja haitat ja ketkä suurimmat toimijat kilpailevat toimivien DEX-alustojen rakentamisesta.

Huolto- tai vapaaehtoinen, keskitetty vs. hajautettu

DEX: ien ymmärtämiseksi on tärkeää ymmärtää, että kryptovaluutanvaihtoa on kahdella perusakselilla: säilytys ja keskittäminen.

huoltajuus vs keskittäminen

Huoltajuus

Säilytys tarkoittaa sitä, kenellä on avaimet tilinvaihdossa. Kun ostat esimerkiksi Bitcoinin Coinbasesta, se näkyy Coinbase-tililläsi, mutta et itse vielä omista ja hallitse kyseistä Bitcoinia. Sinun on pyydettävä siirto Coinbasesta pois ulkoisesta lompakon osoitteesta, jota hallitset ennen kuin Bitcoin on todella sinun. Jos Coinbasea hyökätään, se hidastuu tai sillä on teknisiä ongelmia, sinulla ei ole turvautua Bitcoinin suojaamiseen. Tämä on ollut niin usein ongelma monissa pörsseissä, että “varat ovat turvassa” on tullut meme yhteisössä, kun pörssioperaattorit yrittävät rauhoittaa käyttäjiä järjestelmäongelmien takia.

rahastot ovat safememeemivarat ovat safu tweet

Vaihto, joka ei ole vapaudenmenetys, jättää kaikki varat käyttäjien yksityisiin lompakkoihin. Käyttäjät voivat sitten lähettää ja vahvistaa kaupat itse henkilökohtaisista lompakkoistaan ​​käyttämällä lähinnä vaihtoa vastaavana palveluna. Välissä olevaan ratkaisuun kuuluu, että käyttäjät lähettävät varoja avoimen lähdekoodin, vahvistettuihin älykkäisiin sopimuksiin, jotka toteutetaan ottelun yhteydessä ja jotka voidaan peruuttaa milloin tahansa. Tällä on etuna tietoturva ja automatisointi, mutta on aika, jolloin varoja ei ole käyttäjien lompakoissa. Jos sopimukseen liittyy ongelmia, varat voivat kadota.

Keskittäminen

Keskittäminen tarkoittaa sitä, missä tilausten sovitus, reititys ja toteutus tapahtuu. Keskitetyssä pörssissä on oma tilauskanta, joka tarkistaa kaikki saapuvat tilaukset ja luo vastaavuuksia käyttäjien välillä. Vaihto-ohjelmisto ja palvelimet suorittavat sitten tapahtuman.


Hajautetut keskukset toimivat tietokoneverkossa. Jotkut toimivat suoraan ketjussa älykkäiden sopimusten avulla. Toiset luottavat luotettujen solmujen toisen tason verkkoihin, jotka tunnetaan välittäjinä, jotta löydetään ja tehdään tilausvastineita.

DEX vs. keskitetty tilavuus

Keskitetyt pörssit tuottavat paljon enemmän volyymeja kuin DEX: t

Mukaan Tom Goldenberg kirjoittamalla CoinDeskissä, 99 prosenttia kaupankäyntimääristä tapahtuu keskitetyissä pörsseissä. Näistä 73 prosenttia on vapausrangaistuksia. Tarkoitus tässä on valtaosa salaustoiminnasta tapahtuu keskitettyjen laitosten kautta. Joillekin tämä on valtava puute kryptovaluuttatilasta, joka rakentaa hajautettua tulevaisuutta keskitettyjen pörssiyhtiöiden päälle.

Muille näyttää ilmeiseltä, että vaihto olisi keskitettävä. Itse asiassa monet ovat väittäneet, että “hajautettu vaihto” on oksimoroni. Loppujen lopuksi vaihto on keräilypiste, jossa ihmiset kokoontuvat kauppaan. Tietenkin sen pitäisi olla yksi yksikkö, joka helpottaa liiketoimia nopeasti.

Kuten useimmissa keskusteluissa, molemmat osapuolet ovat ansainneet väitteensä. Suuren ei-vapaudenvaraisen DEX: n rakentamisen haasteet ovat erittäin vivahteikkaita, mutta etuja on myös vaikea kieltää.

DEX-laitteiden edut

Kaupankäynnillä DEX: llä on monia etuja, jotka tekevät siitä houkuttelevan kryptovaluutan käyttäjille. Mikä tärkeintä, DEX: t hajottavat vaihtoekosysteemin, poistavat välittäjät ja mahdollistavat vapaan, suoran kaupan osapuolten välillä. Tämä sopii salauksen hajauttamisfilosofiaan ja tehtävään yleensä. Pelkästään se tekee DEX: stä rallin huudon hajauttamisesta – hinnalla millä hyvänsä tahansa – libertarialaisilla diehardeilla, joista salausyhteisöllä on melko vähän.

Mutta DEX-laitteilla on muita etuja, jotka tavallinen käyttäjä voi myös löytää houkuttelevalta.

1. Nimettömyys

Koska DEX: t puhtaimmassa muodossaan käyttävät vain blockchain-tietoja, kaikki mitä sinun on jaettava voidaksesi käyttää DEX: ää, on julkinen osoite. Suurin osa keskitetyistä pörsseistä vaatii täydellisen kirjautumisprosessin, joka sisältää nimen, sähköpostiosoitteen ja jopa pankkitilitiedot. Jopa nimettömät salauksesta salaukseen edellyttävät edelleen sijaintitietoja ja muita henkilötietoja, jotta ne noudattavat hallituksen asetuksia ja rajoituksia.

Siitä huolimatta, jos DEX: t nousevat paremmin esiin, he kohtaavat todennäköisesti sääntelyviranomaisia. Suurin osa DEX-sisällöntuottajista aikoo sanoa julkaisevansa vain avoimen lähdekoodin ohjelmistoja eivätkä ole vastuussa siitä, mitä yhteisö tekee kyseisellä ohjelmistolla, välttäen siten KYC- ja AML-ongelmat. Vielä on kuitenkin odotettavissa, pysyykö tämä väite oikeudellisesti pitkällä aikavälillä, varsinkin jos vahingot johtuvat huonosti kirjoitetusta älykkäästä sopimuksesta tai tietoturva-aukosta.

2. Rahastojen valvonta

DEX: t ovat yleensä, mutta eivät välttämättä, vapausrangaistuksia. Tämän seurauksena käyttäjät hallitsevat varojaan koko siirtoprosessin ajan vaihtoon asti, jolloin älykäs sopimus toteuttaa allekirjoitetun kaupan. Ei enää “varat ovat safu” -viestejä. DEX: n vastuulla on varojen pitäminen turvassa.

3. Hacks

hyökkäykset vaihtoihin

Historia keskitettyihin pörsseihin kohdistuneista hyökkäyksistä

Koska DEX on olemassa tietokoneverkossa, hyökkäys on paljon monimutkaisempaa. Ei ole olemassa yhtä pääsy- tai epäonnistumispaikkaa. Tämä tekee DEX-laitteista eksponentiaalisesti turvallisempia. Se myös vaikeuttaa niiden suunnittelua ja testaamista, mikä on yksi syy siihen, miksi DEX: n kehitys on ollut tähän mennessä hidasta.

4. Seisokit

Koska hajautetussa vaihdossa ei ole yhtä vikaantumispaikkaa, on vähemmän mahdollisuuksia, että DEX laskee. Päivitysten käyttöönotto tapahtuu solmukohtaisesti. Vaikka yksittäisten solmujen pitäisi mennä alas huollon tai hyökkäyksen takia, loput solmut voivat silti käyttää vaihtoverkkoa.

DEX: ien haittoja

DEX: t ovat luonnostaan ​​monimutkaisempia kuin keskitetyt kollegansa. Tämä johtaa käyttöönoton ja käytettävyyden haasteisiin, joihin suurten DEX: ien on vielä puututtava.

1. Käytettävyys

Ensimmäinen ja suurin haaste on käyttäjäystävällisyys. Tilin luominen suuressa keskitetyssä pörssissä on melko yksinkertainen prosessi, ja se toimii samalla tavalla kuin pankki- ja välityssovellukset, jotka käyttäjät tuntevat. Toisaalta DEX: n käyttö edellyttää yhteyden muodostamista DApp: iin tai jopa erillisen DEX-asiakkaan asentamista.

miten dex toimii

Yksinkertaisimmillaan saatat joutua asettamaan vain MetaMask-lompakon, rahoittamaan lompakon ja yhdistämään sen sitten Ethereum-pohjaiseen DEX DApp -ohjelmaan. Monimutkaisimmillaan saatat joutua perustamaan itsenäisen solmun ja pysymään verkossa pitkiä aikoja allekirjoittamaan tapahtumia.

2. Yksinkertaistetut kaupankäyntityökalut

Keskitetyt pörssit tarjoavat kehittyneitä työkaluja, kuten optiot ja marginaalikaupan. Nämä eivät yksinkertaisesti ole mahdollisia nykypäivän DEX-laitteille. Kaupankäynti DEX: llä sisältää tyypillisesti vain osto- tai myyntitilauksia.

3. Matala likviditeetti

DEX: t edustavat noin yhtä prosenttia kryptovaluuttamarkkinoiden kaupankäyntimääristä. Seurauksena on, että suosittujen kolikoiden kauppa on vain vähäistä. Likviditeetti ei ole riittävä suurten volyymikauppojen mahdollistamiseksi, eikä markkinatakaajapalveluja tarjoavia keskitettyjä laitoksia ole.

4. Latenssi

Kun teet kaupan pörssissä, haluat mahdollisimman välittömän toteutuksen. Muuten saatat menettää hintamuutoksen. Valitettavasti DEX: t ovat toistaiseksi osoittaneet hidasta peruutusta ja hidasta tilausten käsittelyaikaa, koska kaikkien pyyntöjen on levitettävä hajautetun verkon kautta. Tämän seurauksena hintojen liukuminen – hintamuutokset tilausajan ja toteutusajan välillä – ovat yleisiä.

5. Edessä

Koska sinun on lähetettävä aikomuksesi koko verkkoon kaupan toteuttamiseksi, verkon huonot toimijat, joilla on nopeat yhteydet, voivat hypätä eteenpäin rivillä ja ostaa kolikoita halvemmalla myydäksesi ne takaisin sinä. Etukäteisnimeksi kutsuttu käytäntö heikentää vaihdon oikeudenmukaisuutta. Ei ole mitään todellista tapaa varmistaa, että kaivostyöläiset tai hajautetun vaihdon välittäjät eivät voi hypätä tilausten riviin. Tällä hetkellä DEX-luojat työskentelevät mahdollisten ratkaisujen parissa, joihin liittyy allekirjoituksia tai vakuuksia, mutta konkreettista ratkaisua ei ole toistaiseksi olemassa.

6. Todellinen hajauttaminen?

Jotkut DEX-kortit edellyttävät edelleen kolikoidesi säilyttämistä. Toiset sisältävät pieniä, keskitettyjä releiden solmuverkkoja. Toiset taas ylläpitävät ketjun ulkopuolista tilauskantaa, jota kolmansien osapuolten on jotenkin ylläpidettävä. Nämä varoitukset kumoavat kaikki pörssin väitteet hajauttamisesta.

Suosituimmat DEX-projektit

Suosittuja DEX-projekteja tällä hetkellä

Vaikka DEX: t muodostavat vain yhden prosentin markkinoiden kokonaismarkkinoista, avaruudessa on edelleen melko paljon projekteja.

EtherDelta ja IDEX ovat kaksi vakiintuneinta hajautettua vaihtoa. Ne rajoittuvat Ethereumiin rakennettuihin tunnuksiin, ja molemmilla on joitain ensimmäisen sukupolven käytettävyysongelmia. Uusimmilla tulokkailla, kuten Bitsquare, Bitshares, Waves DEX ja 0x, on enemmän joustavuutta enemmän kolikoita ja ominaisuuksia varten. Jokaisella alustalla on omat haasteensa myös käytettävyyden, tulevan kehityksen ja likviditeetin suhteen.

Nämä ovat vain muutamia niistä monista hankkeista, joissa yritetään hajauttaa kolikoiden siirtoa. Muut projektit työskentelevät atomivaihtojen, välittömän tilausten käsittelyn ja toisen tason tekniikoiden, kuten Lightning Network, integraatioiden parissa, jotta DEX: t olisivat paremmin käytettävissä.

Hajautettujen pörssien tulevaisuus

DEX: ien edessä on edelleen merkittäviä teknisiä esteitä, eikä täydellinen hajauttaminen ole mahdollista tai edes toivottavaa. Todennäköisesti hybridimalli vallitsee silloin, kun keskitetyn tilauskannan nopeus ja etuajot vastaavat hajautettujen ratkaisujen turvallisuutta ja vapaudenhuoltoa..

Atomivaihto, salama ja muut kerrostetut ratkaisut helpottavat siirtymistä ja hybridisaatiota. On myös edelleen epäselvää, mikä on sääntelyn rooli tässä kaikessa, ja ehkä vaihtoihin tarvitaan edelleen keskitettyjä viranomaisia ​​keräämään KYC-tietoja ja vastauksia valtion sääntelyviranomaisille.

Viime kädessä nykyisten DEX-laitteiden takana oleva tekniikka ajaa innovaatioa kolikoiden kauppatavoissa. Näemme vähemmän tietoturvaongelmia, kun pörssi monipuolistaa solmujen verkostoaan ja lisää kolikoiden säilyttämistä vaihdon käyttäjille. Täydellinen DEX on luultavasti kuvitteellinen, mutta jos kehitys jatkuu, tulemme paljon lähemmäksi reilua, nopeaa, halpaa ja turvallista kolikkokauppaa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me