Mikä on vähän kultaa?

Bit-kulta oli yksi varhaisimmista yrityksistä luoda hajautettu digitaalivaluutta, jonka blockchain-edelläkävijä Nick Szabo ehdotti vuonna 1998. Vaikka Bit gold -hanketta ei koskaan toteutettu, sitä pidetään usein Satoshi Nakamoton Bitcoin-protokollan suorana edeltäjänä..

Nick Szabo Bit Gold

Bitcoin ja Bit Gold

Bitcoinin arkkitehtuurin ja Bit gold -ehdotuksen välillä on monia yhtäläisyyksiä, erityisesti teknisissä mekanismeissa, joita käytetään tapahtumien käsittelyyn ja hajautetun verkon turvaamiseen..

Sekä Bitcoin että Bit kulta toimivat POW-pohjaisen konsensusalgoritmin avulla, jossa laskentatehoa käytetään salaustekniikoiden ratkaisemiseen. Ratkaisu näihin pulmiin käsitellään sitten Bysantin vikatoleranssin (BFT) vertaisverkossa. Lopuksi luodaan kryptografinen hajautusketju, joka yhdistää viimeisimmän pulmaratkaisun seuraavan ratkaisun tulokseen ja vahvistaa siten tapahtumalohkot. Tämä tapahtumien kirjaaminen verkkoon on yhdenmukainen Bitcoinin ja Bit goldin välillä.

Konsensusvoima

Bitcoin erotetaan kaksoismenotuksen ratkaisemisesta, jota Bit gold -ehdotus ei tuolloin voinut. Bit gold -ehdotus vaati Bysantin menetelmää, joka perustuu verkko-osoitteiden koorumiin (hajautus) laskentatehon kvoorumin sijasta. Tämä teki Bit gold -verkosta liian haavoittuvan Sybil-hyökkäyksille. Toisaalta Bitcoin lisäsi lohkovahvistuksia suojautuakseen onnistuneesti kaksinkertaiselta käytöltä.

Bitcoin toteutti menestyksekkäästi Bit goldin tarkoituksen ja on tällä hetkellä täysin toimiva protokolla, joka palvelee noin 20 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti toukokuusta 2018 lähtien. Kaksi protokollaa vetävät niin läheisiä rinnakkaisuuksia, että ihmiset spekuloivat Nick Szabon olevan tuntematon Bitcoin-luoja Satoshi Nakamoto (kieltämisestä huolimatta.)

Miksi Bit Gold luotiin?

Hieman kultaa innoittivat perinteisen rahoitusjärjestelmän tehottomuudet ja jalometallien käyttö valuuttana.

Perinteinen rahoitusjärjestelmän tehottomuus

Szabo huomauttaa, että perinteinen rahoitusjärjestelmä vaatii osapuolia investoimaan paljon luottamusta, jotta liiketoimet voidaan toteuttaa. Esimerkiksi, jos joku löytää välittäjän saadakseen vahvistetun lainan, kuten suurin osa vakuudellisista lainoista käytetään välittäjän kautta, ja sitten hyväksyäkseen lainan rahoituslaitokselta, laitoksen on sitten luotettava kyseiseen henkilöön maksamaan laina takaisin sovitulla tavalla. Samoin pankin asiakkaiden on luotettava siihen, että heidän rahansa on asianmukaisesti turvattu ja että pankki ei käytä niitä väärin.

luottamukseen perustuva perinteinen rahoitusjärjestelmä


Luottamukseen perustuvien järjestelmien kautta tapahtuvat liiketoimet jättävät mahdollisuuden kalliisiin ongelmiin, kuten petoksiin tai varkauksiin. Lexis Nexisin tekemä tutkimus vuonna 2009 osoitti, että kauppiaat Yhdysvalloissa menettävät noin 190 miljardia dollaria vuodessa luottokorttipetoksista. Perinteisen rahoitusjärjestelmän yhtenäiset suuret menetyskustannukset ja hiljainen arkkitehtuuri motivoivat Szaboa.

Bit-kulta otettiin käyttöön tarjoamaan luotettavampi malli kaupankäyntiin. Szabon esitys vuoden 2015 Bitcoin Investor Conference -konferenssissa auttoi korostamaan Bit goldin taustalla olevaa tarkoitusta olla “ohjelmisto kaikkien osapuolten haavoittuvuuksien minimoimiseksi toisilleen”.

Kun kysyttiin Bit-kulan tarkoituksesta, Nick Szabo selitti: “Yritin jäljitellä mahdollisimman tarkasti kyberavaruudessa kullan turvallisuus- ja luottamusominaisuuksia, ja tärkein niistä on, että se ei riipu luotetusta keskuksesta viranomainen. ” Szabon vastaus kuvasi hajautetun verkon määritteleviä ominaisuuksia, jotka Bitcoin toteutti onnistuneesti hieman yli vuosikymmenen kuluttua.

Bit bitti jalometallien parannuksena valuuttana

Hieman kultaa yritettiin jäljitellä kullan taloudellisia ominaisuuksia (kullan unohtumaton arvo) ja parantaa samalla sen turvallisuusominaisuuksia.

Szabo väittää, että kulta on historiallisesti puuttunut turvallisuudesta. Hän viittaa historiallisiin tapahtumiin, kuten atsteekkien ryöstelyyn Espanjassa ja espanjalaisten englantilaiseen ryöstöön tunnustamaan, että fyysistä kultaa voidaan hankkia voimalla. Szabo keskustelee myös nykyajan poliittisista uhkista ja tuo esimerkkinä presidentti Franklin D. Rooseveltin vuonna 1933 antaman toimeenpanomääräyksen, joka vaati amerikkalaisia ​​luovuttamaan suuren osan kultaansa liittohallitukselle.

Bit gold -ehdotus oli vallankumouksellinen siinä mielessä, että se käytti tietojenkäsittelytieteen edistyneitä periaatteita (kuten salausta) uuden, luotettavan finanssijärjestelmän suunnittelussa. Ehdotettu hajautettu verkosto tarjoaa yksilöille jonkin verran rahallista itsemääräämisoikeutta, jota fyysinen kulta ei voisi. Bitcoin-asiantuntija Trace Mayer kuvailee yksilöiden raha-alan itsemääräämisoikeutta “tapana, jolla ihmiset voivat pitää yksityisiä avaimia omaan vaurauteensa”.

Varallisuuden omistaminen omasta kädestä on aivan suoraan kullan omistamisen tarkoitus, mutta hajautetut finanssiverkostot, kuten Bit gold ehdotti, viittaavat siihen, että henkilökohtaisen varallisuuden hallinta voidaan toteuttaa turvallisemmin, digitalisoidusti ja luotettavammin.

Bit Goldin ehdottamat edut

Bit Goldin luottamaton rahoitusmalli ehdotti ennennäkemättömiä etuja käyttäjille. Erityisesti Szabo näki kaksi luotettavan järjestelmän pääominaisuutta:

  1. Riippumattomuus rahoituslaitoksista

Hajautetun Bit Gold -verkon kautta käyttäjät voisivat suorittaa liiketoimia turvallisesti tarvitsematta luottaa tai maksaa rahoituslaitokselle näiden tapahtumien hallinnoinnista. Itse Bit Gold -verkko tarjoaisi toiminnot seurata tarkasti käyttäjätilien saldoja ja käsitellä laillisia tapahtumia. Lisäksi käyttäjillä on yksityisen avaimensa omaan vaurauteensa (rahallinen itsemääräämisoikeus.)

Nämä ominaisuudet yhdessä tarkoittivat sitä, että liiketoimet ja rahan varastointi saattoivat tapahtua käytännössä ja itsenäisesti, jolloin rahoituslaitosten riippuvuus poistettiin.

  1. Saumaton toiminta rajojen yli

Perinteisessä rahoitusjärjestelmässä on monia siiloja. Rahan lähettäminen rajojen yli voi kestää muutamasta päivästä viikkoon. Tämä johtuu siitä, että pankkien on läpikäytävä erittäin jäykkä ja säännelty prosessi rahojen lähettämiseksi muille rahoituslaitoksille ennen kuin varat voivat saavuttaa aiotun osapuolen.

perinteiset pankkisiilot

Hajautetut verkot, kuten Bitcoin ja Bit gold, poistavat nämä siilot ja luovat mahdollisuuden käsitellä rajatylittäviä liiketoimia muutamassa minuutissa. Jälleen nämä edut eivät toteutuneet Bit goldilla, koska mallia ei koskaan toteutettu, mutta ne toteutetaan parhaillaan Bitcoinin protokollan avulla.

Lopulliset ajatukset

Keskusteltuaan sekä jalometallien että luottamusperusteisten rahoitusjärjestelmien tehottomuudesta Nick Szabo esittää visio Bit kultaa: “Olisi siis erittäin mukavaa, jos olisi olemassa protokolla, jonka avulla voit luoda unohtumattomasti kalliita bittejä verkossa riippuen luotettavista kolmansista osapuolista ja tallentaa sitten turvallisesti, siirtää ja analysoida samalla vähäisellä luottamuksella. Bit kultaa. “

Tärkeimmät takeaways

  • Bit bit oli ensimmäinen toteutettavissa oleva ehdotus hajautetusta rahoitusverkostosta.
  • Nick Szabo suunnitteli Bit-kullan käsiteltyään perinteisen rahoitusjärjestelmän tehottomuutta ja jalometallien käyttöä valuuttana.
  • Hajautettu finanssiverkosto (Bit gold) voisi poistaa riippuvuuden rahoituslaitoksista ja tarjota samalla saumattoman toiminnan rajojen yli
  • Visio Bit kultasta toteutui Bitcoinin vuosikymmenen kuluttua myöhemmin, ja kahdella protokollalla on hyvin samanlainen arkkitehtuuri.

Jos haluat lisätietoja, tutustu Nick Szabon Bit kultainen viesti hänen blogiinsa Laskematon.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me