Silk Roadin entinen ylläpitäjä Gary Davis, joka tunnetaan myös nimellä Libertas, on syyllistynyt syyllisyyteen pimeän verkon toimintaan liittyviin lääkkeiden jakelumaksuihin. Poliisi pidätti Irlannin kansalaisen tammikuussa 2014 sen nopeuttamisesta Silk Roadin henkilökunnan jäsenenä. Hän oli luovutettu Irlannista tämän vuoden heinäkuussa.

Viime perjantaina Manhattanin liittovaltion tuomioistuimessa esiintynyt Yhdysvaltain piirituomari Jesse M.Furman, Davis syytettiin yli 200 miljoonan dollarin arvosta laittomien huumeiden myynnin helpottamisesta verkon kautta. Hänellä on korkeintaan 20 vuotta takavarikoiden takia salaliittoa huumeiden levittämiseksi.

Hänen roolinsa sivustolla oli pääasiassa hallinnollista työtä, ja siihen sisältyi huumekauppiaiden ja ostajien välisten kiistojen ratkaiseminen ja rikkomuksista johtuvien kieltojen toteuttaminen.

Silkkitien historia ja perustaja

Nyt lakkautettu Silk Road -markkinapaikka oli erityisen aktiivinen vuosina 2011–2013. Se oli aikansa suurin ja hienostunein mustan pörssin verkosto. Verkko on käytettävissä vain Tor-palvelun kautta anonymiteetin parantamiseksi. Verkosto käynnistyi helmikuussa 2011. Federal Bureau of Investigation (FBI) sulki sen vuonna 2013.

Sen luoja ja operaattori Ross Ulbricht, joka tunnetaan myös laajalti nimellä Dread Pirate Roberts, pidätettiin. Sen lopettamisen jälkeen entiset järjestelmänvalvojat julkaisivat toisen version, jonka nimi on Silk Road 2.0. Se suljettiin vuonna 2014, ja myös sen operaattori pidätettiin. Ross Ulbricht joutui kahdeksaan syytteeseen hankkeesta ja sai elinkautisen vankeuden ilman ehdonalaista.

Silk Roadin perustaja Ross Ulbricht.

Silkkitien luoja Ross Ulbricht, joka tunnetaan myös laajalti nimellä Dread Pirate Roberts, pidätettiin vuonna 2013. (Kuvan luotto: Freeross.org)

Silk Roadin suosio kasvoi Gawkerin julkaiseman artikkelin jälkeen, joka johti merkittävään surinaan sen ympärillä. Useat poliitikot, mukaan lukien Yhdysvaltain senaattori Charles Schumer, pyysivät erityisen äänekkäästi huumausaineiden torjuntavirastoa (DEA) ja oikeusministeriötä sulkemaan alustan.

Ross Ulbricht suunnitteli Silkkitien vapaiksi markkinoiksi, jossa ei ole pakkoa eikä väkivaltaa. Hänen mukaansa LinkedIn-profiili, hän kuvitteli foorumin, joka simuloi miltä maailma olisi ilman hallitusten järjestelmällistä voimankäyttöä.

Kuinka se toimi

Alusta toimi samalla tavalla kuin eBay, jossa myyjät laativat tuotetiedot. Ostajat voivat valita tuotteita ja antaa luokituksia. Suurin osa tuotteista toimitettiin asiakkaille epäuskoisen valtakunnallisen postipalvelun kautta ja maksut suoritettiin Bitcoinilla. Useimmissa tapauksissa salakuljetus toimitettaisiin, ellei viranomaiset pidätä niitä.

Silk Roadilla luetellut palvelut ja tuotteet koskivat pääasiassa “uhritonta rikosta”. Tähän sisältyi esimerkiksi varastettuja luottokortteja, mutta palvelut kuten salamurhat kiellettiin. Alun perin laittomat huumeet muodostivat 70 prosenttia luetteloista. Alusta kehittyi kuitenkin pian basaariksi, joka tarjoaa enemmän erilaisia ​​salakuljetuksia.

Alustan käyttäjät panivat sen työskentelemään miljoonien dollarien rahanpesuun. Vaikka viranomaiset olivat tietoisia Silk Roadista vain muutama kuukausi sen käynnistämisen jälkeen, heillä kesti yli kaksi vuotta paljastaa sivuston perustajan todellinen henkilöllisyys. Tuolloin Silk Road oli edistynein pimeän verkon markkinapaikka Internetin tulon jälkeen.

Silkkitietä pitkin

Silk Road -palvelu oli perustajansa mukaan suojattu turvallisuustasoilla yksityisyyden varmistamiseksi ja viranomaisten tunkeutumisen estämiseksi. Verkkorikollisuuden asiantuntijat uskovat, että lainvalvontaviranomaiset purkivat sisätilansa hakkeroimalla.

Silk Road hyödynsi maanalaista Tor-verkkojärjestelmää, joka välittää viestit useiden erillisten palvelimien kautta anonymiteetin tarjoamiseksi käyttäjille. Viranomaiset pystyivät kuitenkin tunkeutumaan sen palvelimiin ja saamaan pääsyn toimittajien ja asiakkaiden yksityisiin tietoihin.

DEA, IRS, FBI ja tulliedustajat pystyivät paikantamaan osan sivuston väitetyistä verkon ulkopuolisista palvelimista piilotettuina esimerkiksi Romaniaan ja Latviaan. Palvelinten kautta tehdyt tapahtumakopiot ilmeisesti arkistoitiin. Verkonvalvontasolmut paljastivat yksilölliset tunnistusosoitteet, jotka ovat yhteydessä operaatioon osallistuviin ihmisiin. Silkkitien luojan Ross Ulbrichtin sanotaan tekevän väitetyn 80 miljoonan dollarin palkkiot hänen verkkosivustollaan tapahtuneen myynnin kautta.

Vaikka FBI hajosi Silk Roadin, siitä tuli suunnitelma nykypäivän pimeille verkkomarkkinoille.

Bitcoin-yhteys

Silk Road Bitcoin -talletuspalvelu oli yksi kriittisistä tekijöistä, jotka johtivat sen menestykseen. Huipulla alustalla oli yli 100 000 käyttäjää ja se tuotti satoja miljoonia tuloja. Virastojen välinen operaatio takavarikoi 144 336 bitcoinia, joiden arvo on noin 900 miljoonaa dollaria tämän päivän kurssilla.

Hallitus huutokaupasi ne myöhemmin vuosina 2014–2015, nettouttaen noin 48 miljoonaa dollaria. Ulbricht oli alun perin vannonut haastavansa kolikoiden väärentämisen, mutta hylännyt vaateet. Kolikkomyynnin suurimpien edunsaajien joukossa oli pääomasijoittaja Tim Draper, joka osti noin 30000 bitcoinia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me